Ajax slaagde er zaterdagavond in de thuiswedstrijd tegen AZ (2-2) opnieuw niet in de nul te houden in een Eredivisieduel. In meerdere opzichten zijn de defensieve cijfers van de Amsterdammers zorgwekkend te noemen. VI zet de belangrijkste reeksen op een rij.

Ajax speelde tegen AZ zijn vierde thuiswedstrijd van dit Eredivisieseizoen en wacht nog steeds op zijn eerste clean sheet. Vóór het duel met AZ incasseerde de ploeg van trainer Frank de Boer ook een doelpunt tegen achtereenvolgens SC Heerenveen (5-1), Vitesse (4-1) en FC Twente (1-1). In de jaargang 1999/00 kwam het voor het laatst voor dat Ajax er niet in slaagde in één van zijn eerste vier thuisoptredens de nul te houden. Destijds bedroeg de reeks zes thuisduels.

Sinds de 2-0 thuiszege op FC Groningen van 10 april 2011 is het Ajax in de Eredivisie niet meer gelukt zijn doel schoon te houden. Inmiddels zijn de Amsterdammers in competitieverband al dertien duels op rij zonder clean sheet. Dat is op dit moment al de op één na langste reeks zonder de nul in de clubhistorie.

Alleen in de perioden 1963-64 en 1981-82 ging het in defensief opzicht nóg slechter dan nu (zestien competitieduels met minimaal één tegengoal, zie onderstaande lijst). Ajax is dit Eredivisieseizoen samen met Excelsior en Roda JC Kerkrade de enige club die de nul nog niet heeft kunnen houden.

Foto: Afdb ~ Oscar