Naast de enorme stromen met transfergeruchten is de zomerstop ook een mooi moment om terug te blikken op het afgelopen seizoen (en stiekem ook al een beetje vooruit te kijken). Ajax1.nl bezocht afgelopen seizoen alle wedstrijden van Jong Ajax en zet de spelers die je voor komend seizoen in de gaten moet houden op een rijtje.

Noa Lang
De eerste in dit rijtje was afgelopen seizoen al goud waard in de titelstrijd. Hij viel tijdens de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle en was beslissend met de voorzet waaruit Daley Blind de winnende treffer binnen kopte. De 19-jarige speler speelde aan het begin van het seizoen vooral als links of rechtsbuiten, waar hij veelal tegenviel. Hij stond vaak aan de zijlijn en moest vervolgens eerst een man passeren om in een kansrijke positie te komen, waarna vaak balverlies volgde.

Na de winterstop kreeg hij echter steeds vaker de kans op ‘tien’, waar hij eigenlijk in de eerste wedstrijd gelijk zijn kans pakte. Het team speelde een heerlijke wedstrijd en Lang was belangrijk met een doelpunt en een assist. Ook Erik ten Hag zag zijn ontwikkeling en haalde hem steeds vaker bij de selectie. Daarom is Noa Lang de eerste die we in de gaten moeten houden komend seizoen. Hij zal naar alle waarschijnlijkheid mee gaan met de voorbereiding van het eerste en als hij de stijgende lijn van afgelopen seizoen voortzet, kan hij zeker meer minuten gaan maken. Zelf is Lang ook strijdvaardig tegenover de camera’s van FOX Sports: ‘Ik wil volgend jaar heel veel minuten maken en hoop basisspeler te worden.’

Dani de Wit
De tweede speler die je in de gaten moeten houden is de ‘Draufgänger’. Hij kreeg tijdens het afgelopen seizoen al redelijk wat minuten in het eerste, waaronder tegen Bayern en Real. Verder zat hij veelal tussen Jong Ajax en het eerste team in. Bij Jong Ajax maakte hij vaak het verschil als hij meespeelde, maar bij het eerste bleef het wel beperkt bij invalbeurten. De middenvelder die veelal een loper is, maar ook gevaarlijk erbij kan komen in de zestien van de tegenstander, is een van de spelers die voordeel heeft van de nieuwe regel voor de beloften. Hij mag nu eerst op de bank zitten bij het eerste en vervolgens de maandag erna gewoon meespelen bij de ploeg van Van der Gaag.

Lassina Traoré
De derde speler kwam afgelopen winter over van Ajax Cape Town. De 18-jarige, enorm sterke, spits kreeg meteen het vertrouwen om veel minuten te maken bij de beloften. Zo scoorde hij acht keer in veertien wedstrijden en daarmee maakt hij indruk. Zeker als je bedenkt dat de spits uit Burkina Faso pas 18 jaar is en uit een compleet andere omgeving naar Nederland is gekomen. De spits maakt enorm goed gebruik van zijn lichaam en is technisch ook zeker begaafd. Hij werd door Ten Hag zelfs beloond voor het afgelopen half jaar met een invalbeurt in laatste thuiswedstrijd van het seizoen, waar hij van dichtbij de bal nog hard tegen de lat schoot.

Ryan Gravenberch
De nog altijd maar 17-jarige Gravenberch heeft afgelopen seizoen enorm veel minuten gemaakt in de Keuken Kampioen Divisie, 2332 om precies te zijn. Af en toe is het een genot om naar het spel van Gravenberch te kijken. Hoe eenvoudig hij een tegenstander passeert, dat is echt genieten om te zien. In potentie is het daarom zeker een geweldige speler. Zijn rendement is echter nog niet enorm hoog, de stempel die hij op de wedstrijden drukt is nog vrij beperkt en hij kwam afgelopen seizoen tot twee doelpunten en negen assists. Ondanks dat, zie je wel hoe makkelijk het hem soms af gaat en daarom ben ik benieuwd hoe hij het bij het eerste zou doen, waar hij weer een stapje extra moet gaan zetten.

Jurgen Ekkelenkamp
Over goud waard zijn gesproken… ‘de Ronaldogooier’. Hij heeft bij Jong Ajax eigenlijk helemaal niet een heel opvallende rol gespeeld. Hij scoorde vier keer en speelde in de Keuken Kampioen Divisie veel minder minuten dan bijvoorbeeld de bovenstaande Gravenberch. Daarom verbaasde het veel Ajacieden ook toen hij in de Champions League opeens naast de vierde man stond om in te vallen. Ook daarna mocht hij nog minuten in de Eredivisie maken en steeds speelde hij enorm frivool mee.