Het was een heroïsche prestatie dit seizoen: vanuit de tweede voorronde stoomde Ajax op tot aan de halve finale van de Champions League. En hoewel het nu kampioen is geworden, is het opnieuw niet verzekerd van een plek in het hoofdtoernooi. Er zullen weer voorrondes gespeeld moeten worden om de Champions League te bereiken, al zijn het er dit keer ‘maar’ 2. Dit is de route die Ajax moet afleggen.

Derde voorronde

Ajax zal als kampioen van Nederland instromen in de derde voorronde van de Champions League. Het heeft inmiddels het duel om de Johan Cruijff Schaal en de eerste competitiewedstrijd erop zitten, als op 6 of 7 augustus het heenduel op het programma staat. Op 13 augustus wordt het tweede duel gespeeld. Die datum staat vast, omdat op 14 augustus het duel om de Supercup gespeeld wordt. De loting is op 22 juli, al moet de tweede voorronde dan nog gespeeld worden.

Maar wie kan Ajax dan treffen, vraag je je natuurlijk af? Daarover is nog weinig bekend. Wel is zeker dat Ajax geplaatst is en dat het daarmee de sterkere tegenstanders als Celtic ontloopt, als Celtic zover komt. Wie tegelijkertijd met Ajax instroomt, is PAOK. Zij zijn ongeplaatst en dus de eerste mogelijke tegenstander die Ajax kan treffen in deze ronde. Verder hangt het compleet af van welke teams de tweede voorronde doorkomen en die worden pas eind juli gespeeld. Uiteraard weten we binnenkort wél meer over wie er in die ronde staan. Maar je kunt daarbij denken aan namen als FC Kopenhagen, Dinamo Zagreb, APOEL en Maccabi Tel Aviv.

Play-off

Ook in de laatste voorronde is Ajax sowieso geplaatst en ontloopt het dus de op papier sterkste teams. In deze ronde stromen Young Boys en de kampioen van Tsjechië in. Op dit moment lijkt dat Slavia Praag te worden en ook zij zijn ongeplaatst en dus een mogelijke tegenstander voor Ajax in deze ronde. De play-offs worden gespeeld op 20/21 augustus en 27/28 augustus. Verliest Ajax de derde voorronde van de Champions League? Dan moet het een play-off spelen om zich te plaatsen voor het hoofdtoernooi van de Europa League.

Bestel nu jouw kampioensshirt!