Er moet, het liefst zo snel mogelijk, een ommekeer komen. Zondag in de Eredivisie, maar voor zo ver mogelijk het liefst donderdagavond tegen Getafe al. Nicolás Tagliafico, die daarin vaak voorop in de strijd gaat, zal helaas ontbreken. De Argentijn kreeg zijn derde gele kaart en dus moet Ten Hag schuiven in zijn opstelling. We sommen de opties op.

Wisseling van de vleugelverdedigers

Deze optie heeft vooral betrekking op Sergiño Dest en Noussair Mazraoui te maken. Erik ten Hag heeft zijn ploeg dit seizoen al eerder met beide spelers laten starten, maar hij is afhankelijk van de fitheid van Mazraoui. De Marokkaans internationaal viel 17 februari tijdens een wedstrijd van de beloften met een enkelblessure uit, waarna het stil bleef rondom zijn fitheid. In de Eredivisie was Tagliafico in de uitwedstrijd tegen RKC ook geschorst en dus koos Ten Hag voor Dest op rechts en Mazraoui op links. Ook in het bekerduel met Telstar stonden beide spelers aan de aftrap. Toen startten beiden juist andersom, maar wisselde dit regelmatig tijdens de wedstrijd. Dest kan zelf dus ook als linksback tegen Getafe starten, waardoor er op rechtsback eigenlijk één optie is. Dat is Edson Álvarez, die tijdens het WK 2018 met Mexico zijn wedstrijden als rechtsback speelde.

Martínez of Blind uit de as

Zowel Martinez als Blind kunnen als linksback spelen. Daley Blind doet dit onder Ronald Koeman eigenlijk standaard in het Nederlands elftal en ook heeft hij in het verleden deze positie bij Ajax regelmatig ingevuld. Voor Lissandro Martínez is deze positie ook niet onbekend. Hij speelde namelijk bij zijn vorige club, Defensa y Justicia, zeven wedstrijden als linkervleugelverdediger. Beiden zijn dus niet onbekend met deze positie, maar aan de andere kant zijn beide spelers ook onmisbaar in de as. Blind is zowel verdedigend als opbouwend enorm belangrijk, maar ook Martínez kan (op het middenveld) voor rust aan de bal zorgen. Het weghalen van Martinez van de ‘6’ betekent dat er kansen liggen voor Eiting of Gravenberch. Ook het weghalen van Blind kan kansen bieden voor deze twee middenvelders, aangezien Martinez terugzakt naar CV. Daar kan hij een duo vormen met Perr Schuurs of een Spaanstalig pratend duo met Álvarez.

Juan Familia Castillo

Deze laatste optie is eigenlijk de minst reeële optie. De zoektocht naar een vaste linksback binnen Ajax eindigt namelijk bij Castillo. De linksback ging mee op trainingskamp naar Qatar en speelt wekelijks met Jong Ajax. Echter zat Castillo nog geen enkele keer bij de wedstrijdselectie van het eerste en dus lijkt een debuut tegen Getafe niet reëel.

Nieuwe UEFA-straf hangt boven het hoofd na Getafe-uit