Ajax knoeit en klungelt in de competitie en staat ook in Europees opzicht op een kruispunt: wordt het overwinteren in de Champions of Europa League? Of staat de landskampioen over zes weken alweer met lege handen? De antwoorden liggen verscholen in het tweeluik met Dinamo Zagreb, waarvan vanavond in Kroatië het eerste deel op het programma staat.

‘Daar’, wijst Joey Didulica – oud-keeper van Ajax én het Kroatisch elftal – naar de lege doch imposante tribune aan de korte zijde van het Maksimir Stadion, ‘dáár zitten de fanatieke supporters van Dinamo Zagreb straks. Als die jongens tekeer gaan, voel je een enorme vibe, zoals je die in oude Russische stadions ook hebt. Er zit hier geen dak op hè? Dan kan het spoken, hoor. Ajax heeft alle reden om bang te zijn, zeker in de vorm waarin ze nu verkeren.’

Frank de Boer heeft andere zorgen: hoe krijgt hij zijn spelers scherp? Tegen FC Groningen, tegen AZ, telkens startte zijn ploeg te tam, bleven de mouwen neerwaarts en liep Ajax averij op. ‘Het is duidelijk: willen we in de Champions League een rol van betekenis spelen, dan moet er worden gewonnen’, zegt de geplaagde trainer.

Lees het complete verhaal in het AD.