© Proshots

Mitchell Dijks vervolgt komend seizoen zijn loopbaan bij Bologna. De linksback heeft een contract voor vijf jaar getekend en hoopt in Italië zijn plezier in het voetballen terug te vinden. Afgelopen zomer waren er meerdere clubs in Dijks geïnteresseerd, maar uiteindelijk blokkeerden directeur spelerszaken Marc Overmars en trainer Marcel Keizer een transfer, omdat Overmars er niet in slaagde een nieuwe linksback aan te trekken. De Italianen zijn gecharmeerd van Dijks, die door zijn snelheid en lengte als een grote versterking voor de Bologna-defensie wordt gezien. Uit de verbintenis van vijf jaar blijkt de waardering, die hij in Amsterdam miste.

In Italië werd Dijks goed ontvangen, iets wat hij nodig had aangezien hij een moeilijke periode bij Ajax doormaakte. “Ik wilde afgelopen zomer vertrekken al vertrekken bij Ajax en de club wilde hier graag aan meewerken. Ik was ook dicht bij een transfer, maar toen belde Keizer mij. Er was geen linksback meer en daarom wilde hij mij houden.” Onder Keizer speelde hij alles, maar in de winterstop kwam de Argentijn Nico Tagliafico en werd Dijks teruggeworpen. “Dat deed pijn. Ik heb echt een shitperiode gehad”, geeft een openhartige Dijks aan Bij Andy in de auto.

“Het waren slapeloze nachten. In de voetballerij kan je niet teren op vorig seizoen. Daar doen ze echt moeilijk over. Dus ik dacht bij mezelf, ja Mitch, wat ga je doen? Personal trainer? Zoiets, ik weet niet. Gewoon stoppen. Al die shit die over je wordt geschreven…. ik heb het eerder gehad, bij Willem II. Toen zat ik ook te huilen op de bank. Heel Nederland schrijft namelijk over je. Nu vind ik dat niet meer erg want je krijgt er een dikke huid van. Mentaal ben ik ook echt sterk geworden.” Bij Bologna kreeg Dijks wel het vertrouwen. “Die mensen kussen bijna mijn voeten. Ik krijg daar zoveel vertrouwen van. Ook toen ik bij Norwich speelde. Het hele stadion klapte voor mij. Dat was echt kippenvel.

Toen Dijks bij Willem II speelde had de inmiddels 25-jarige verdediger een uitstekende connectie met de toenmalige trainer Jurgen Streppel. “Streppel vertelde me dat als ik zelfs in een rolstoel belandde of één been had ik zelfs zou spelen. Voor zo’n trainer wil je door het vuur gaan.”

Het seizoen 2015/2016 verliep voor Dijks geweldig. De back kreeg het vertrouwen van trainer Frank de Boer en kon daarom altijd rekenen op een basisplaats. Hij hoopte zijn uitstekende seizoen te belonen met een titel, maar dat verliep anders. “Ja, dat was die kale he die had gescoord, die Bryan Smeets. Ik moet je eerlijk zeggen, ik was zenuwachtig. Het was ook 35 graden. Zoveel Ajacieden daar ook. Dat doet toch wel wat met je. In de kleedkamer stond Bazoer met scheenbeschermers te gooien. Logisch toch! Ik wil niet over geld praten, maar je loopt toch even drie ton mis. Ik zat echt even in het putje, hoor!”

Het gaat inmiddels allemaal veel beter met Dijks en er zitten ook fijne kanten aan het voetbal. Vooral de vrouwelijke aandacht kon Dijks wel waarderen. “Een vrouw stuurde me op facebook een berichtje. Kom je langs? Mijn man is er niet. Dus, nou ja, ik ben achttien… dus ik kom daar, allemaal foto’s van haar man en kinderen. Van der Meyde: ‘Maar wel euh..” Dijks: ‘Ja natuurlijk!”