Mitchell Dijks is dit seizoen een vaste waarde bij Ajax. Anderhalf jaar geleden zag zijn wereld er heel anders uit: hij was net weggestuurd bij Ajax: “Ik dacht er zelfs aan om te stoppen”, vertelt hij aan het Algemeen Dagblad.

“Weggestuurd worden bij Ajax, dat deed zoveel pijn. Je wilt slagen en dan ineens, bam, is het klaar”, vervolgt hij. Achteraf beseft hij dat het aan zijn eigen houding lag: “Ik leefde er niet voor. Ik was met andere dingen bezig, vond de aandacht leuk.” Nadat hij weggestuurd werd bij Ajax, kwam hij tot inkeer en begon na te denken over zijn toekomst. Even dacht hij dus aan stoppen, maar dat deed hij niet: “Eigenlijk is de hardste boodschap uit mijn carrière mijn redding geweest.”

Na een jaar bij sc Heerenveen en Willem II is Dijks nu terug bij Ajax, al had hij niet meteen trek in die terugkeer: “Ik dacht eerst ‘ik ga niet terug’, die afwijzing was te vers.” Maar al snel kreeg hij door dat De Boer het echt in hem zag zitten, de twee kennen elkaar al vanuit de jeugd. “Ik ben echt blij dat ik hier nu weer ben”, blikt Dijks tevreden terug op zijn besluit om weer naar Ajax te komen.
Toch voelde hij vlak na zijn terugkeer de twijfels van de supporters: “Je komt van Willem II, dan denken mensen: is hij wel goed genoeg? Ze hebben hem eerst toch niet voor niets weggestuurd, hoor je dan. Nee, de gangbare route heb ik niet genomen. Maar misschien past dat ook wel bij mij. Het is nooit vanzelf gegaan en dat heeft mij juist altijd veel kracht gegeven. Ik ben hard geworden, hoor.” Die twijfels heeft Dijks inmiddels volledig weggenomen en afgelopen zaterdag tegen Vitesse werd hij door Frank de Boer uitgeroepen tot Man of the Match.

Dijks is blij met waar hij nu staat: “Elk mens heeft een moment in zijn leven nodig dat de knop omgaat. Gelukkig is dat bij mij ook gebeurd. Voetbal is mijn leven. Dat besef ik nu elke dag.” Of hij al droomt van Oranje? “Linksbacks zijn schaars, hè. Maar eerlijk: daar denk ik echt niet aan. Ik ben vooral blij dat ik rust uitstraal. Ik heb inmiddels alles op orde en dat maakt mij heel gelukkig.”