Diverse Eredivisie-clubs lijken bezorgt over de situatie die ontstaat: het verschil tussen Ajax, PSV en de rest lijkt steeds groter te worden. De voorzitter van PEC Zwolle vond al dat Ajax en PSV hun Champions League-inkomsten moesten delen met de andere clubs.

Ook Willem II-directeur Berry van Gool deelt zijn mening, al legt hij het probleem niet bij Ajax en PSV, maar vooral bij de contracten met FOX Sports: “Gezien de snelle ontwikkelingen op de tv-markt is een twaalfjarig contract een eeuwigheid. We zitten vast aan het tv-contract met FOX waar we te lang niks mee kunnen”, vertelt Van Gool aan Voetbal International.

En daar komen dan nog eens de enorme bedragen van de UEFA bij, voor clubs als Ajax en PSV. “Binnen Nederland ontstaat nu het gevaar dat je Bayern München-achtige toestanden krijgt. Ajax heeft het salarisplafond opgetrokken naar, ik schat, een miljoen of drie. Om even de verhoudingen weer te geven: dan praat je bijna over ons totale spelersbudget”, aldus Van Gool. Hij verwacht dus dat Ajax binnen enkele jaren alleen aan de top staat en ook PSV te grazen neemt: “Ajax is nog zo chic geweest om geen spelers bij PSV weg te halen, zoals Bayern dat wel doet bij de concurrentie. Die potentie heeft Ajax ook.”

Voorzitter PEC Zwolle: “Ajax en PSV moeten CL inkomsten verdelen over clubs”