Na een goede start van het nieuwe Champions League-avontuur staat woensdag de tweede speelronde in de groepsfase op het programma in Estadio Mestalla. Er is veel onrust (intern) bij tegenstander Valencia, maar het zal alsnog geen makkelijke avond worden. De Spaanse opponent is een stuk sterker dan Lille.

Ergens is Valencia best wel te vergelijken met de vorige Europese tegenstander, ook dit keer moet Ajax opletten voor de counter. Tegen de Fransen ging het uiteindelijk goed, maar er werden zeker kansen weggegeven en dit moet een stuk beter. Valencia stelt zich meestal op in een 4-4-2 formatie, met twee snelle ‘buitenspelers’ waar Ajax dus voor op moet letten. Bij balbezit is het de bedoeling dat de twee spitsen proberen de verdedigers uit positie te brengen, zodat er ruimte komt voor de middenvelders.

In balbezit is het lastig om te voorspellen wat Ajax moet verwachten. Soms zet de ploeg van Celades hoog druk, soms zakken ze in. Dit heeft wel voordelen voor de Amsterdammers. Af en toe zetten de aanvallers hoog druk, maar doet het middenveld niet mee. Dit zorgt voor veel ruimtes tussen de linies en zoals we weten kunnen de Ajacieden daar zeker goed mee omgaan. Helaas zakt Valencia meestal in, en de 4-4-2 zorgt dan voor juist heel weinig ruimte tussen de linies, en net zoals de vorige wedstrijden wordt geduld dus zeer belangrijk.

Hoe moet Ajax dan toch door de verdediging van Valencia komen? Met onder andere Donny van de Beek en Quincy Promes en hun loopacties. De manier van verdedigen laat niet veel ruimte over, dus zal die zelf gemaakt moeten worden. Met het lopen tussen de linies kan het zo zijn dat een verdediger of middenvelder van Valencia verkeerd instapt of meeloopt, wat er dan weer voor zorgt dat Ajax, met een hoog baltempo, dichter bij het doel komt. Met een soort ‘Champions League-opstelling’ van vorig jaar, met Tadíc toen als spits, moet dit zeker een aantal keer lukken.

Valencia heeft ook wat last van blessures en zullen morgen dus een aantal spelers missen. José Gaya, Geoffrey Kondogbia en Kevin Gameiro zijn geblesseerd, alle drie speelden wel tegen Chelsea (0-1 winst). 

De verwachte opstelling:

Cillessen; 

Wass, Garay, Paulista, Costa;

Torres, Coquelin, Parejo, Guedes;

Rodrigo, Gómez.

Conclusie: Valencia zal zeer waarschijnlijk terugzakken en Ajax moet proberen daar doorheen te voetballen. Het weggeven van counters moet zoveel mogelijk voorkomen worden, want tegen PAOK en Lille kwamen de Amsterdammers een aantal keer goed weg. Het zal belangrijk zijn dat er veel loopacties gemaakt worden tussen de linies, zodat er ruimte is om de bal rond te laten gaan en zo proberen kansen te creëren. Het zou fijn zijn als het snel 0-1 staat, omdat de Spanjaarden dan meer druk zullen zetten en hier zijn ze eigenlijk helemaal niet zo goed in.