Na zijn sensationele start vorig seizoen was Derk Boerrigter (26) maanden uit de roulatie vanwege een rugblessure. In zijn tweede jaar bij Ajax gaat het tobben verder, zowel in sportief opzicht als met zijn gezondheid. Woensdagavond in het bekerduel met ONS Sneek moest de Tukker zich na één helft laten wisselen. ‘Het heeft er wel eens rooskleuriger uitgezien.’

Ajax gaat belangrijke wedstrijden tegemoet met Vitesse zaterdag en Manchester City dinsdag. Ga je ze halen?

‘Dat valt nog te bezien. Het is afwachten, maar het voelt in ieder geval niet prettig aan. Voorlopig ga ik door de grond bij elke beweging, of ik nu zit, lig of sta.’

Je overgang van RKC vorig jaar naar Ajax verliep soepel. Je paste je moeiteloos aan, scoorde, gaf assists. Zelfs het Nederlands elftal lonkte. Waar is die vorm gebleven?

‘Je moet eens weten hoe ik me voel zegt de aanvaller in het Parool. Ik had me voorgenomen om dit seizoen nog beter, sterker en beslissender te worden dan het vorige. Maar op dit moment is het tegenovergestelde het geval. Ik heb redelijke wedstrijden afgewisseld met mindere. Eerlijk gezegd heb ik de vorm van vorig jaar nu gewoon niet. Op de training was er zelfs een periode dat ik geen pepernoot raakte. Hoe dat kwam, ik weet het écht niet. Ik doe er alles aan om het terug te krijgen. Werk keihard aan mezelf, doe extra dingen na de training. Afwerken, eigen oefeningen. Maar het is niet zo dat je even met je vingers knipt en daar is het weer.’