Ajax zet er vol op in om Bas Dost (21) vast te leggen als opvolger van Luis Suarez. De spits van SC Heerenveen staat boven aan het verlanglijstje van de Amsterdammers, die vandaag al een poging ondernemen om hem los te weken bij de Friezen. „We weten dat Bas de kandidaat is”, bevestigt zijn zaakwaarnemer Henk Nienhuis. „Maar ik heb nog geen contact met Ajax gehad. Eerst zullen de clubs eruit moeten komen.”

En dat lijkt niet eenvoudig. De Friezen pikten Dost een half jaar geleden voor 3,2 miljoen euro op bij Heracles Almelo, maar zouden vanwege de volle portemonnee van Ajax nu circa zes miljoen willen incasseren. Ajax zou vooralsnog niet verder willen gaan dan vier miljoen euro, omdat Dost onder Ron Jans op de reservebank belandde en de speler onlangs aanstuurde op een breuk.

„Iedereen weet dat Bas graag naar Ajax wil”, aldus Nienhuis. „Als jong jochie sliep hij al in een Ajax-pyjama. Hij moet sowieso weer gaan voetballen. De bondscoaches Bert van Marwijk en Cor Pot zijn gecharmeerd van hem, maar op dit moment gaat het niet goed natuurlijk.” Mochten SC Heerenveen en Ajax er niet uitkomen, dan schakelen de hoofdstedelingen razendsnel door naar de 32-jarige Eidur Gudjohnsen van Stoke City

Bron: De Telegraaf