Ajacied Jody Lukoki (21) is zondag als huurling van SC Cambuur terug bij de club waar hij nog altijd onder contract staat. Sinds zijn debuut in De Klassieker van 19 januari 2011 speelde Lukoki in tweeënhalf seizoen 24 wedstrijden voor Ajax, waarin hij vijf keer trefzeker was. Bij de Friese promovendus kwam de geboren Congolees dit seizoen alle 26 Eredivisieduels in actie. Hierin was de jonge aanvaller goed voor twee doelpunten en drie assists.

De grote vraag omtrent Lukoki is natuurlijk of hij ooit nog in het wit-rood-witte shirt met drie sterren op de borst zal spelen. De rappe buitenspeler kon in Amsterdam namelijk nog geen vaste waarde worden. Maar ondanks dat Frank de Boer ook dit seizoen weer veelvuldig wisselt op de positie rechts voorin, zal de concurrentie volgend seizoen moordend zijn met Lasse Schöne, Lucas Andersen, Lesly de Sa, Ricardo Kishna, Dejan Meleg en – mits de optie voor een extra jaar door Ajax wordt gelicht – Bojan Krkic als andere opties.

Toch is een terugkeer van de geboren entertainer Lukoki niet uitgesloten. Hoofdtrainer De Boer, die door de voorsprong van acht punten op naaste belager FC Twente op weg is naar de vierde landstitel in successie, gaf vrijdag tijdens de persconferentie nog aan dat hij vindt dat Lukoki zich in de Friese hoofdstad goed ontwikkelt. “Hij heeft een grote stap gemaakt en het is lekker om 34 wedstrijden te spelen”, aldus De Boer. “Als je de samenvattingen bekijkt, komt er altijd dreiging van hem. Iedereen krijgt een kans, ook Jody.” Of het tot een definitieve doorbraak bij Ajax komt valt te bezien, zondag is een dreigende Lukoki in elk geval weer even terug in de Amsterdam ArenA.