Zoals bekend is ons aller Ajax de afgelopen drie seizoenen kampioen van Nederland geworden. Het is de derde keer dat Ajax drie jaar op rij landskampioen wordt. Rinus Michels gaf in 1968 het goede voorbeeld door als eerste trainer een trilogie op zijn naam te schrijven, in 1996 deed Louis van Gaal het nog eens dunnetjes over. Frank de Boer (als opvolger van Martin Jol) heeft goed afgekeken bij beide heren en schrijft in 2013 geschiedenis door de derde trilogie in de historie van Ajax op zijn naam te schrijven.

Drie kampioenschappen op rij is knap, dat staat buiten kijf, maar wat maakte deze drie titels nu zo bijzonder?

Frank de Boer is de 1e Ajacied (zelfs de eerste Nederlander) die het voor elkaar krijgt om een trilogie te voltooien zowel als speler en als trainer. Zoals eerder gezegd gingen hem dus pas 2 Ajax trainers voor die 3 landstitels op rij op hun naam wisten te schrijven.

Om tot deze drie kampioenschappen te komen heeft Ajax 100 wedstrijden nodig gehad. In 2011 werd Ajax kampioen op de slotdag, in 2012 en 2013 werd Ajax op de één na laatste wedstrijd kampioen. In totaal heeft Ajax in de laatste drie seizoenen 102 wedstrijden gespeeld waarvan er 67 werden gewonnen, er waren 24 gelijke spelen en Ajax moest slechts 11 keer de punten aan de tegenstander laten.

De Ajacieden met het grootste aandeel wat betreft wedstrijden voor de trilogie zijn Siem de Jong met 94 wedstrijden, Christian Eriksen moet het doen met één wedstrijd minder (93) en als derde zien we Toby Alderweireld met 87 duels. Het aantal doelpunten dat Ajax heeft gemaakt in de laatste drie seizoenen is 248 daarentegen moest Vermeer & co. 97 keer de bal uit het net halen. Qua doelsaldo is deze trilogie de minste van de drie; Het Ajax van Louis van Gaal maakte er zelf 289 met 78 tegendoelpunten. Wat betreft het doelsaldo deed Ajax het onder Michels het best: 297 voor en 78 tegen.

Wat de laatste trilogie dan weer wél speciaal maakt is het feit dat Ajax tot drie keer toe na de winterstop een inhaalrace moest inzetten. De meest spannende was natuurlijk die van het seizoen 2010 – 2011 waarbij op 15 mei (op de verjaardag van Frank de Boer) in een onderling duel met FC Twente de begeerde derde ster binnen werd gesleept.

De Ajacieden zijn momenteel op vakantie of actief op het Europees Kampioenschap met Jong Oranje. Op 24 juni is de eerste training voor het nieuwe seizoen. Het zou een unicum zijn als Frank de Boer Ajax wederom kampioen weet te maken. Het is namelijk nog niet eerder gebeurd dat Ajax  voor de 4e keer op rij kampioen van de hoogste divisie in het Nederlandse wordt. Laat Frank dan maar de eerste zijn die dit voor elkaar krijgt.

Statistieken afkomstig van Ajax en Eredivisie Live