© Proshots

Telegraaf-journalist Valentijn Driessen heeft het in zijn column opgenomen voor de vaak bekritiseerde zaakwaarnemers. Aanleiding voor zijn column is dat er vanuit Ajax veel kritiek is op de handelswijze van Mino Raiola, met name de situatie rondom Justin Kluivert.

“Ajax-directeur Edwin van der Sar kan Raiola niet verwijten dat hij Kluivert richting de uitgang duwt als hij zelf zijn zaak contractueel niet op orde heeft,” aldus Driessen. “Clubs gaan in zee met makelaars om spelers te halen. Ajax betaalde los van adviezen, voorcontracten en aandelen in afkoopsommen tien miljoen euro aan managers als percentage van salarissen. ”

Volgens de journalist is het het werk van zaakwaarnemers om een speler naar een grotere club te brengen. “Het is belachelijk om zaakwaarnemers als criminelen te bestempelen omdat ze de beste deal voor hun cliënt willen, dit initiëren en gebruik maken van allerhande onderhandelingstactieken. Raiola wil Justin Kluivert aan een sportief betere club dan Ajax helpen tegen financieel de beste voorwaarden. Mag hij daarom de Johan Cruijff ArenA niet meer in? Onzin.”

De kritiek op Ajax gaat verder. “Ajax stelt dat het als opleidingsclub geen zelfopgeleide tieners verkoopt, maar contracteert zelf talentvolle tieners uit de hele wereld. En sinds het jachtterrein met de nieuwe hoofdscout Henk Veldmate is uitgebreid naar Zuid-Amerika doet Veldmate’s maatje Peter Gerards als tussenpersoon buiten beeld (financieel) goed zaken. Het mechanisme wordt verafschuwd, maar is voor clubs (beter: bedrijven als Ajax) ook de levensader. Anders verdien je, zonder zonder één prijs te winnen in vier jaar, geen 150 miljoen euro.”