De positie van Rik van den Boog bij Ajax komt steeds meer onder druk te staan. De algemeen directeur wordt nu ook door Guus Hiddink gekapitteld, die onlangs door Johan Cruijff gevraagd zou zijn om een rol te spelen in de toekomst van de Amsterdamse club.

Van der Boog zou tegenover de ledenraadvergadering van de hoofdstedelingen van vorige week beweerd hebben dat hij diverse vooraanstaanden in de voetbalwereld om advies heeft gevraagd bij de aanstelling van Frank de Boer als nieuwe coach en de lengte van zijn contract.

De hoogste directiebaas bij Ajax noemde ook de naam van Hiddink, maar die ontkent. ,,Ik heb geen enkel contact gehad omtrent een advies over de contractperiode van Frank de Boer”, zegt de bondscoach van het Turkse nationale elftal in een reactie tegen Voetbal International.

De rol van Hiddink bij het functioneren van Van den Boog is echter nog groter. Ajax stelde onlangs de afgelopen zomer tot hoofdscout benoemde Hans van der Zee op non-actief, omdat hij niet meer goed zou communiceren. Hiddink, die samenwerkte met de talentenjager bij PSV, steunt echter de Van der Zee. Ook oud-trainers Marco van Basten en Martin Jol geven de Amsterdammer schriftelijk ondersteuning aan Van der Zee.

Dit laatste wordt tegenover het weekblad bevestigd door Harro Knijff, de advocaat van Van der Zee. De brieven zitten in het dossier dat komende woensdag in Zeist op tafel zal komen tijdens de arbitragezaak die de partij-Van der Zee heeft aangespannen tegen Ajax.

Van Basten
Afgelopen weekend werd Van den Boog al zowel in het AD en Het Parool onderuit gehaald door Van Basten. De geboren Utrechter voelde het als een steek onder water dat hij in de media de zwartepiet toegespeeld kreeg voor het verkwanselen van enkele miljoenen bij Ajax.

,,Er zitten heel veel mensen binnen Ajax vooral omdat ze erbij willen horen en zo lang mogelijk uit de wind willen blijven, zo blijkt nu”, zei Van Basten. ,,Dat valt me tegen. Ik had de hoop om op een goede manier dingen voor elkaar te krijgen. Als je dan deze verhalen achter je aan krijgt, denk ik: Jezus! Toen ik wegging heb ik dat netjes gedaan, heb alles en iedereen, vooral in het belang van de club, heel gelaten. Daar waren ze me ook dankbaar voor. Daarom doet dat natrappen pijn.”

Bron: AD