Drie jaar geleden kwam hij van Heracles Almelo naar Ajax, afgelopen zomer bewandelde hij de omgekeerde route. Lerin Duarte is terug waar hij begon en blikt met Voetbal International terug op de afgelopen 3 jaren.

“Toen ik net bij Ajax speelde, liep ik tegen AC Milan in de Champions League een enkelblessure op. En sindsdien is het niet meer goed gekomen”, vertelt hij. En dat klopt. Na zijn blessure speelde hij nog maar 11 keer in Ajax 1, waarna weinig succesvolle verhuurperiodes aan sc Heerenveen en NAC Breda volgden.

“Ik ben mislukt. Dat is hard, maar zo is het wel. Waar het is misgegaan? Ik ga niet zeggen dat het alleen maar door blessures komt, echt niet. Dat zou te makkelijk zijn. De manier waarop Ajax mij heeft behandeld, is zeker niet goed geweest. Maar de manier waarop ik daar vervolgens mee ben omgegaan, óók niet”, geeft hij toe.

Aan het begin van zijn tweede seizoen bij Ajax vertelde Frank de Boer dat hij hem niet meer nodig had en langzaam maar zeker verdween Duarte helemaal uit beeld bij Ajax 1: “Ik vond het moeilijk om te beseffen dat ik er niet meer bij hoorde, en hoe ik daar vervolgens mee om moest gaan. Natuurlijk wist ik dat ik hard moest blijven trainen en mijn best moest blijven doen. Maar ik zeg eerlijk: dat was moeilijk. Op een gegeven moment mocht ik ook bij het tweede niet meer spelen. Jonge jongens kregen de voorkeur, omdat de club van me af wilde.”

Hij geeft toe dat hij af en toe gemakzuchtig werd en dat ook in zijn verhuurperiode bij NAC was. Hoewel hij niet naar de Jupiler League wilde, ging hij toch: “NAC was de enige club die echt concreet werd en alles was beter dan weer een half jaar met tegenzin naar Ajax rijden.”

Maar nu is hij terug bij Heracles, waar hij het prima naar zijn zin heeft: “Als ik wedstrijdfit ben, wil ik gewoon verdergaan op de manier waarop ik hier destijds ben vertrokken. Een pauze van drie jaar, zo kun je het misschien noemen. Het vertrouwen dat dat gaat lukken, heb ik, maar krijg ik ook van de club. Ik word weer gewaardeerd, dat voelt goed. Ik heb dat een beetje nodig. Ik wil mezelf bewijzen. Niet voor de mensen die me hebben afgeschreven, maar voor mezelf en voor de mensen bij Heracles. Ik heb zin om weer te vlammen.”