Zondag revancheerde Ajax zich voor de zeperd in de Europa League door AZ met 4-0 naar huis te sturen. Grote man was Lerin Duarte, die goed speelde en twee mooie treffers maakte. De voormalige Heraclied speelde een puike partij op het middenveld, na midweeks als gelegenheidslinksback door de mand te zijn gevallen. Dit laatste lieten de supporters in het stadion hem duidelijk weten.

Duarte geeft aan dat hij met zulke reacties moet leren omgaan. “De fans verwachten meer van mij omdat ik een aankoop ben”, tekent het AD op uit zijn mond. Hij laat daarnaast weten niet aan elk aspect van de wensen vooraf te kunnen voldoen. “Ik ben gekomen als vervanger van Christian Eriksen, maar ik ben een heel ander type speler, ook al neem ik ook spelhervattingen. Ik ben meer fysiek, heb meer duelkracht en ben misschien verdedigender ingesteld.”

Door een blessure en de in vorm verkerende Thulani Serero verdween Duarte een tijd uit de basisopstelling, maar doordat allebei deze factoren nu ontbreken heeft de middenvelder een beter perspectief. Hij beseft dat hard blijven werken en zelfinzicht ook belangrijk zijn. “Je moet naar jezelf blijven kijken. Dan krijg je vanzelf waardering.”