De opdracht voor Ajax in Eindhoven is volgens Maarten Stekelenburg simpel. „Als we van PSV winnen, hebben we aansluiting. Bij een nederlaag wordt het heel moeilijk”, zegt de doelman, die als enige in de Ajax-selectie de laatste landstitel van de Amsterdammers (in 2004) vierde. „Voor een club als Ajax is het veel te lang geleden dat we met de schaal stonden. En het missen van de titel irriteert. Vooral omdat we een aantal keer dichtbij zijn geweest. We kwamen één punt (2010) en zelfs één doelpunt (2008) tekort.” 

De doelman van Oranje kiest zijn woorden zorgvuldig en spreekt bewust over ’moeilijk om kampioen te worden’ als in de 25e speelronde de drie punten in Eindhoven blijven en het verschil tussen de koploper en de Ajacieden oploopt tot acht punten. „Onmogelijk is het dan nog niet”, refereert hij aan vorig seizoen.

Met nog negen duels voor de boeg bedroeg de achterstand destijds zeven punten, maar verspeelde PSV er uiteindelijk nog vijftien. FC Twente – dat op hetzelfde meetmoment zes punten meer had – hield aan de streep echter een punt over.„Daarom is het vervelend dat we nu wéér achter de feiten aanlopen”, baalt de Limmenaar. „Zeker als je ziet in welke thuiswedstrijden we het hebben laten liggen”, doelt hij op de duels met FC Utrecht (1-2), ADO Den Haag (0-1) en NEC (1-1). „Het is voor een club als Ajax een must om af en toe kampioen te worden. Hoe langer de titel uitblijft, hoe vervelender het wordt.”

Bron: Telegraaf    Foto: afdb ~ Oscar