Bij Ajax verovert Lorenzo Ebecilio stilaan harten. De 19-jarige linkspoot uit Hoorn is gevormd door twee dramatische gebeurtenissen in één jaar. De Noord-Hollander, van Surinaamse afkomst, maakte Hij verloor zijn vader na een ziekbed en kreeg een paar maanden later een hartaanval, Ebecilio was net veertien.

Het was op 27 oktober 2005, Ebecilio op weg naar de tandarts, weet hij nog. Van de gebeurtenis zelf, de paniek, het reanimeren van zijn oom en tandarts, herinnert hij zich niets meer. ,,Het is een gat in mijn geheugen. Heel raar,” zegt hij in het AD. ,,Ik werd wakker in het ziekenhuis en schrok enorm toen ik hoorde wat me was overkomen. Vooral voor mijn moeder vond ik het erg. Ze sliep bij me in het ziekenhuis. Je kunt niet voelen wat zij voelt. Ik heb veel steun van haar en mijn familie gehad.”

In zijn lichaam werd een defibrillator ‘ingebouwd’, zoals dat vorig jaar ook bij Evander Sno ook gebeurde. ,,Een kastje in je lijf die je hart weer op gang brengt als het weer mocht gebeuren. Kun je dus gewoon mee voetballen. Na de operatie was het voor mij enorm wennen. Je bent toch angstig. Bang dat je er een klap op krijgt. Nu denk ik er eigenlijk nooit meer aan. Ik vertrouw op mijn lichaam, op mijn hart. Zelf praat ik er niet meer over, maar ik begrijp dat het bij mij hoort en dat er nu naar gevraagd wordt.”

In sportief opzicht moest Ebecilio opnieuw beginnen. Het talent dat via VV De Blokkers en Hollandia een stijgende lijn had ingezet bij AZ, moest weg uit Alkmaar. ,,Bij AZ heb ik een geweldige tijd gehad, ook omdat mijn oom er voetbalt, Roland Alberg. Die hij speelt er nog, in de beloften. Dat ik niet kon blijven bij AZ, vond ik heel erg,” zegt Ebecilio die eind december vorig jaar uitgerekend tegen AZ tot ‘man of the match’ werd uitgeroepen. ,,Dat vond ik wel mooi, ja. Die bekerwedstrijd wilde ik dan ook per se winnen.”

Want Lorenzo Ebecilio kwam er tóch, met Ajax dat hem als C-junior aan de lopende band had zien scoren namens Hollandia. ,,En als je op De Toekomst speelt en traint, wil je maar één ding: dáár komen, dáár aan de overkant, waar de ArenA staat.”

Het is hem gelukt, al beseft de kwikzilveren aanvaller dat hij er nog lang niet is. ,,Mijn doel is nu om constanter te worden,” zegt de geboren rechtsbenige die zijn linkerbeen zo vaak trainde dat hij nu aan beide kanten verdedigers kan passeren. ,,Op de training leer ik veel van André Ooijer. Hij vertelt me precies wat verdedigers lastig vinden.”