In de eerste seizoenshelft was het de Brazilaan, Danilo Pereira Da Silva, die regelmatig de belangrijke doelpunten maakte bij Jong Ajax. Hij scoorde tot nu toe twaalf keer. Vanaf de winterstop kreeg hij een concurrent erbij, in de vorm van de 18-jarige Lassina Traoré. De spits uit Burkina Faso heeft inmiddels wat wedstrijden erop zitten, dus daarom neemt Ajax1.nl de spits onder de loep.

Letterlijk: Kop en schouders boven de rest uit
Vanaf minuut 1 dat Traoré het veld op liep in de eerste wedstrijd tegen FC Volendam, viel één ding gelijk op. Waar Schuurs en Botman met kop en schouders boven de rest uitsteken, is Traoré de derde die fysiek gezien aan dit rijtje toegevoegd kan worden. Voor een 18-jarige speler is hij enorm sterk en vrij lang. Als je Pereira vergelijkt met Traoré, valt deze lengte meteen op en heeft dit grote invloed op de manier van spelen. Pereira is een heel stuk wendbaarder en meer een meevoetballende spits. Daartegenover is Traoré een enorm goed aanspeelpunt om vanaf daar door te voetballen. Daarnaast is de spits uit Burkina Faso ook afmaker, zo scoorde hij meteen in zijn eerste wedstrijd, een corner tegen FC Volendam en heeft hij er nu in totaal vier in liggen.

Gebrek aan buitenspelers
Eigenlijk swingt het elftal van Reiziger zelden dit seizoen. Dit komt zeker niet per se door de spits, maar ook veelal door het gebrek aan creatieve buitenspelers die met een actie hun man passeren (en een voorzet geven). Echter loopt Jong Ajax wel op schema om het aantal doelpuntengemiddelde in te halen van voor de winterstop. Voor de winterstop scoorden de Amsterdammers namelijk in 19 wedstrijden een aantal van 37 doelpunten. Na de winterstop werd al 24 keer het net gevonden in 13 wedstrijden. Zo scoorde koploper FC Twente, dat maar een wedstrijd verloor na de winterstop maar vier keer meer, 28 doelpunten.

Pereira was veelal in staat om zijn eigen kansen te creëren door even uit de spits te zakken, of iemand anders de kans te gunnen. Traoré lijkt voetballend wat minder verfijnd, maar snapt wel heel goed hoe hij zijn lichaam in het duel kan gebruiken, wat de scheidsrechter soms wat sneller weer afkeurt. En heeft bovendien vaak een goede vervolgpass naar zijn medespelers. Overall, lijkt Traoré, inmiddels maker van vier goals, zeker een prima spits. Hij is pas 18, oersterk en komt pas net vanuit een heel andere omgeving in Nederland voetballen. Of hij ook daadwerkelijk een Ajax-spits is, zal de toekomst uit moeten wijzen.

‘Tijd voor zijn debuut’
Kortom, veelal verschijnen op de sociale media al reacties: ‘Zet hem maar in Ajax 1’, ‘Tijd voor zijn debuut’, noem het maar op. Dat is voor nu nog wat vroeg. Dat het een goede spits is, klopt volledig, maar of het een ‘Ajax-spits’ is, zal de toekomst uit moeten wijzen. In het geval van Traoré is het prima om hem eerst aan zijn nieuwe omgeving, club en speelstijl te laten wennen bij de beloften.