Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen! Laten we hopen dat dit voor Ajax ook van toepassing is. Vandaag speelde onze jongens tegen ADO Den Haag, en dan ook nog eens om 12:30. ADO leeft al weken naar de wedstrijd toe en bij de supporters gaat het al nergens anders meer over. Winnen van ‘die club uit de hoofdstad,’ de rest is even bijzaak. Op zich natuurlijk een kansloze missie voor de Hagenezen, wanneer Ajax dezelfde mentaliteit weet op te brengen. De klasse geeft dan namelijk de doorslag en dat Ajax op papier met afstand de betere is, moge duidelijk zijn.

Het kan niet anders of ook Ajax moet hiervan op de hoogte zijn geweest. Het is immers al jaren zo, bij meerdere clubs welteverstaan. Denk maar eens aan wedstrijden bij Utrecht, Feyenoord, PSV etc etc. Als de grote jongens uit Amsterdam komen, is het gelijk de wedstrijd van het jaar. Ook Frank de Boer zal deze kennis ongetwijfeld in zijn wedstrijdbespreking meepakken, dat wist ik zeker. Bij het zien van de opstelling gingen mijn wenkbrauwen echter voor de eerste keer fronsen. Uit bij ADO Den Haag begint De Boer met Schone, Eriksen en Serero op het middenveld. Drie lichtgewichten, die alleen op technisch gebied over behoorlijke bagage beschikken. Frankie zal er wel een gedachte bij hebben gehad, denken we gemakshalve dan maar even.

Al snel bleek dat Eriksen wederom onderstreept dat hij toch wel solliciteert naar een trainingsweekje met iemand als Jaap Stam of Edgar Davids naast zich. Wat liet onze Deense groeibriljant, wat er nog van over is, het vandaag weer afweten. Dinsdag speelde hij als één van de weinige ook al een slechte pot tegen Dortmund, waarvan hij de lijn feilloos doortrok vandaag. Geen duelkracht en ook het rendement liet te wensen over. Hoeveel credits geeft De Boer aan deze jongen? Eriksen is echter niet de enige die blaam treft. De rest van het veld ging vrolijk mee in de malaise. Siem de Jong is de aanvoerder en zou op zo’n moment eens zijn mond moeten open trekken en zeggen; “Godverdomme, wij zijn Ajax, wij spelen om de titel. Punten verspelen bij ADO behoort niet tot de mogelijkheden. De beuk erin en laat zien waarom je bij de mooiste club ter wereld mág spelen!!” Maar nee, ook De Jong ging vrolijk mee in het bedroevende niveau.

De 1-0 van ADO komt dan ook niet als een verrassing, die Moisander zich persoonlijk mag aanrekenen. Eerder kreeg ADO ook al diverse kansen, dus niemand zal van deze treffer hebben opgekeken. In de rust gaf Frank dan eindelijk de donderpreek, die de captain in het veld zou moeten geven. Mentaliteitskwestie, daar is die weer. Het is vorig jaar al meerdere malen aan bod gekomen en ook dit jaar lijken we er weer mee te sukkelen. Of ligt het misschien ook aan de opstelling? Feit is in ieder geval dat toen Poulsen erin kwam, Babel in spits ging spelen, Boerrigter linksbuiten stond en De Jong op het middenveld, het allemaal een stuk beter ging lopen en Ajax sterker werd. Eigenlijk zoals tegen Dortmund gespeeld werd en waarmee tegen de Duitse kampioen kansen werden afgedwongen. Waarom de strategie omgooien? Spelers wisselen is prima, maar de tactiek? Kom op, nergens voor nodig. In de tweede helft drukte Ajax door en maakte Babel, die overigens weer werkte voor 10, de gelijkmaker. De winnende treffer bleef helaas uit.

Komende woensdag staat heel Utrecht met het schuim op de bekken klaar om ons uit het bekertoernooi te gooien. Met de opstelling en instelling van vandaag, kunnen we beter thuis blijven, dat scheelt weer een hoop leedvermaak. Wanneer de jongens voor de wedstrijd echter eens de koppen bij elkaar steken en De Jong zijn verantwoordelijkheid pakt, wil ik het nog wel eens zien daar. Net als tegen ADO, heeft Ajax op papier ook van Utrecht niks te vrezen. In Utrecht heeft men al een laser-en vuurwerkshow aangekondigd, want ook hier is Ajax wederom de wedstrijd van het jaar. Wanneer de poppetjes op de juiste plek staan én de mentaliteit goed is, heeft Ajax daar niets te vrezen. Laten we hopen dat de ezel, met de naam Ajax, zich niet twee keer aan dezelfde steen stoot!