De 55e editie van Ajax – Feyenoord is voor Frank de Boer zijn eerste Klassieker als hoofdcoach. De trainer van Ajax keek dinsdagmiddag vooruit op de inhaalwedstrijd tegen Feyenoord. Hij zal het woensdagavond in ieder geval zonder de zieke en geblesseerde Mounir El Hamdaoui en Urby Emanuelson moeten doen.

De onderwerpen waren divers tijdens het persmoment met Frank de Boer. Uiteraard ging het over Mounir El Hamdaoui, die woensdagavond niet inzetbaar is. ,,Hij is nog steeds geblesseerd en ook niet helemaal lekker. Mounir heeft koorts. Dat kwam er ook nog eens bij. Het maakt het allemaal niet makkelijk voor hem.” Aan mogelijke twijfels over het al dan niet ziek zijn van El Hamdaoui maakte De Boer snel een einde. ,,Hij is écht ziek. De dokter heeft hem opgemeten en hij heeft verhoging. Los daarvan is hij vanwege zijn knieklachten ook niet fit genoeg op dit moment.”

Naast El Hamdaoui ontbreekt ook Urby Emanuelson. De linksback raakte afgelopen zaterdag tijdens het oefenduel met Galatasaray aan zijn linkerenkel geblesseerd. De kneuzing is nog niet verdwenen. Daley Blind, die hem tegen Galatasaray ook verving, is volgens De Boer ‘hoogstwaarschijnlijk’ de aangewezen man om Emanuelson te vervangen. Ook Aras Özbiliz (overbelasting scheen) ontbreekt. In zijn plaats heeft de jonge buitenspeler Jody Lukoki een plek in de wedstrijdselectie verworven. Luis Suarez, die volgens De Boer heel goed traint, is nog steeds niet inzetbaar vanwege zijn schorsing.

Ajax – Feyenoord is de eerste Klassieker waarbij De Boer als eindverantwoordelijke op de bank zal zitten. Aanvankelijk had dat een maand geleden al gekund, maar op 19 december werd de Klassieker op de ochtend van de wedstrijd afgelast wegens de sneeuw. Zowel de weers- als sportieve omstandigheden zijn in een maand tijd behoorlijk veranderd. De Boer is inmiddels officieel de nieuwe hoofdcoach en heeft afgelopen week tijdens het trainingskamp in Turkije aan zijn ideale elftal kunnen sleutelen. ,,Als ik moet kiezen had ik liever voor de winterstop gespeeld. We verkeerden toen in goede vorm en hadden een paar goede resultaten neergezet. Nu heeft Feyenoord zich rustig kunnen voorbereiden, al geldt dat natuurlijk ook voor ons. Wij hebben de afgelopen maand ook stappen gemaakt. Daarom ben ik blij dat de tweede seizoenshelft begint.”

Als speler heeft De Boer ontelbaar veel Klassiekers gespeeld. Gevraagd naar de herinneringen aan de tweestrijd tussen de voetbalgrootmachten van Amsterdam en Rotterdam schieten er veel mooie momenten door het hoofd van de 112-voudig international. ,,In mijn tijd heb ik heel veel tegen Feyenoord gespeeld. In al die keren heb ik maar twee keer van ze verloren. Eén keer in De Kuip en die keer in het Olympisch Stadion toen Mike Obiku de winnende treffer scoorde. Verder heb ik vooral heel veel van Feyenoord gewonnen. Het blijven speciale wedstrijden. Ajax en Feyenoord zijn de grootste clubs van Nederland. Als die tegen elkaar spelen is dat altijd bijzonder. Zowel voor trainers, spelers als uiteraard de supporters.”

Ajax – Feyenoord begint woensdagavond om 20:45 uur in de Amsterdam ArenA. Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar.

Bron: Ajax.nl