Het was voor Jong Ajax vooraf al bekend, het zou lastig worden om de prestaties van het vorige seizoen te evenaren. In dit seizoen schreef de ploeg van Reiziger historie, door als eerste beloftenteam de Jupiler League te winnen. Ten opzichte van dit historische seizoen is er een hoop gewijzigd in de selectie. Er zijn veel spelers vanuit de A-jeugd doorgestroomd en dat was ook wel te zien in de eerste seizoenshelft. De laatste weken heeft de jonge groep de stijgende lijn te pakken en daardoor ging Jong Ajax de winterstop in met een zevende plek op de ranglijst.

Wisselend begin, toch een vijfde plek
Jong Ajax startte het seizoen enorm wisselend. Er werd niet per se veel verloren, maar het was allemaal niet zo sprankelend als je van een team, dat bomvol met talent zit, verwacht. FC Dordrecht thuis was hierin een uitzondering. Een doelpuntrijke wedstrijd op De Toekomst eindigde mede dankzij vier doelpunten van de spitsen, de eerste twee op naam van Sierhuis en de andere twee op naam van de Braziliaanse Pereira, in een 5-2 overwinning. Na vijf wedstrijden stond Jong Ajax op een prima vijfde plek, alleen de seizoenopener, uit tegen Roda JC, werd nipt verloren en uit bij Den Bosch kon er niet gewonnen worden.

Gewijzigde selectie
Enkele sterkhouders van vorig seizoen, schatten hun kansen om door te schuiven naar het eerste klein in. Onder andere topscorer Cassierra vertrok op huurbasis naar Groningen en aanvoerder Bergsma vertrok naar AZ. Reiziger had daardoor veel spelers onder zijn hoede die net zo goed nog als A-junior konden spelen.

Ook kregen de beloften te maken met de nieuwe regelgeving van de KNVB. Spelers ouder dan 23 jaar mochten niet meer meedoen. Dit maakte geen grote verschillen in de selectie, maar bijvoorbeeld Lamprou, die in het kampioensjaar enkele wedstrijden kon keepen, mocht niet meer meedoen. Cerny en Eiting, beiden op de terugweg van blessures, konden wel de nodige minuten maken.

Kwetsbaar
De tien speelrondes die volgde, daalde Jong Ajax op de ranglijst. Er werd verloren van Go Ahead, FC Eindhoven, Jong PSV, Volendam, Cambuur, Jong FC Utrecht en MVV. Met vooral de wedstrijd tegen FC Eindhoven en Jong FC Utrecht die zijn blijven hangen. In de thuiswedstrijd tegen FC Eindhoven, werd met ruime cijfers verloren (3-0). Dit kwam vooral doordat Eindhoven wél effectief met de kansen omging en het er bij de Amsterdammers verdedigend niet solide uitzag. Niet solide, was in de uitwedstrijd in Utrecht ook absoluut van toepassing. Na een minuut of dertig, had het niemand verbaasd als de Amsterdamse beloften met een grote nederlaag naar huis zouden gaan. 5-1 had absoluut niet misstaan. De uiteindelijke uitslag (4-3) viel daarom nog mee.

Stijgende lijn
De laatste vier wedstrijden is er weer een stijgende lijn te zien in zowel het spel als de resultaten. Er is vier keer gewonnen en er wordt vrij veel gescoord. Wedstrijden die wat moeilijker lijken te gaan, worden nu wél alsnog gewonnen. Vooral daardoor lijkt het of de jonge ploeg beter begrijpt hoe wedstrijden gewonnen moeten worden. In de Keuken Kampioen Divisie is het lastig om daar conclusies uit te trekken, alle teams staan namelijk enorm dicht op elkaar. Alsnog zorgt deze stijgende lijn bij mij voor optimisme voor de tweede seizoenshelft, die al snel weer begint, namelijk op 13 januari tegen Jong PSV.

Ajax neemt afscheid van 2018 met epische jaarclip