© Proshots

Carel Eiting heeft tegen Jong België zijn debuut gemaakt voor Jong Oranje, ondanks dat hij na deze wedstrijd weer aan moet sluiten bij de onder 20 lichting mocht hij van Art Langeler toch wat minuutjes meepikken tijdens het duel met de zuiderburen. Jong Oranje ging wel eens waar geflatteerd met 1-4 onderuit tegen de leeftijdsgenoten van Jong België en weet waar de verbeterpunten liggen op weg naar het EK-kwalificatie duel in en tegen Andorra. Zonder Carel Eiting gaat Jong Oranje opzoek naar de aansluiting met Jong Engeland dat op dit moment vijf punten meer heeft dan de Nederlanders.

Ondanks de 1-4 nederlaag is Eiting trots en blij dat hij zijn officieuze debuut heeft mogen maken, het was nog wel even spannend of Eiting in actie zou komen: “Ik heb gister een trap gekregen op de training, dus het was nog even spannend of ik minuten kon maken, ik wou zelf natuurlijk heel graag in actie komen. De trainer wou me ook graag laten spelen, dus ik ben blij dat ik er heb kunnen staan vandaag. De fysio’s hebben me ook goed geholpen dus daar ben ik ze heel dankbaar voor. Natuurlijk ben ik niet helemaal tevreden, als je 1-4 verliest mag je niet tevreden zijn. Ik heb alles gegeven en ben blij dat ik mijn eerste minuten voor Jong Oranje heb mogen maken.”

Er ging vooral individueel veel mis bij Jong Oranje, de tegenstander profiteerde hier goed van en strafte elke fout van Jong Oranje af: “Die 1-0 valt heel ongelukkig, de 1-2 komt vlak na de 1-1, dat zijn natuurlijk wel kantelpunten. We hadden teveel mensen voor de bal, daardoor maakte we het ze te makkelijk in de omschakeling, daarnaast waren we zelf ook niet effectief genoeg. Ik vond 1-4 wel geflatteerd.” Langeler gunde Eiting dus ondanks wat lichte pijntjes toch zijn debuut en vertrouwde erop dat Eiting wat extra’s kon brengen vlak voor tijd: “De trainer en ik zagen dat de linies te groot werden, dus mijn opdracht was om dat te verhelpen, dat moest ik ook doorgeven aan de andere.”

Dat Carel Eiting wat meebracht bij zijn wissel was duidelijk toen hij na de 1-4 Justin Bijlow even wakker probeerde te schudden. De doelman van Feyenoord speelde een erg ongelukkig wedstrijd wat ook de jonge middenvelder was opgevallen, hij probeerde wel eens waar wat laat de doelman op scherp te zetten: “Ik vond dat het te makkelijk ging, ik zei hem dat hij zich wat meer moest laten horen. Soms heeft het ook geen zin om meteen je frustraties te uiten. In mijn ogen mocht hij zich wat meer laten horen dus dat heb ik hem ook gezegd.”

Voor Eiting was het dus een kort maar krachtige eerste ontmoeting met Jong Oranje nu hij aanstaande dinsdag met Oranje onder 20 tegen Tsjechië weer in actie gaat komen. Hij gaat er van uit dat hij dan 90 minuten in actie zal komen: “Ik kijk er naar uit om tegen Tsjechië 90 minuten te kunnen maken, dat is wel de bedoeling namelijk. Ik zit er helaas nog tussenin steeds, tussen Jong en onder 20, aangezien ik niet een van de basis elf ben tegen Andorra vind de trainer het een beter idee als ik 90 minuten maak bij onder 20, dat is ook beter voor mijn ontwikkeling, dus ik kijk daar erg naar uit.”