Carel Eiting begon tegen Sturm Graz twee keer in de basis. Erik ten Hag is zoekende naar de juiste balans op het middenveld, maar het talent liet een zeer goede indruk achter. “Ik heb eigenlijk nooit last van zenuwen. Het voelde rustig en goed in mijn hoofd. Ik vond het vooral heel erg leuk. Het klinkt misschien raar, maar ik voel geen andere druk dan vroeger in de jeugd. Daar moesten we in de Youth League óók winnen op internationaal niveau. Daarmee groei je op bij Ajax”, vertelt hij in een groot interview met Voetbal International.

Van jongs af aan speelt de middenvelder al in de jeugd van Ajax. Eén van de redenen waarom hij zo goed kan omgaan met de druk en de zenuwen. “Als jaar in jaar uit het maximale van je wordt geëist, zoals hier in de opleiding gebeurt, dan weet je niet beter. De boodschap is in de E-pupillen niet anders dan in de A-junioren: je móét winnen en je móét jezelf ontwikkelen als speler. Op een gegeven moment wordt dat vanzelfsprekend. Volgens mij heb ik het in die twee wedstrijden tegen Sturm Graz goed ingevuld. Ik had niet het gevoel dat ik méér had kunnen doen. Dan is het daarna aan de trainer of dat een vervolg krijgt.”

Eiting is geduldig, gretig en wil winnen. Dat blijkt ook uit zijn persoonlijke doelstelling van dit seizoen.  “Mijn eerste doelstelling was fit terugkomen van mijn knieblessure. Dat is gelukt. Dus nu is het tijd voor de vervolgstap: de concurrentiestrijd aangaan. Ik wil de basis in. Maar dat moet dan wél gepaard gaan met een hoofdprijs. Wanneer ik aan het eind van dit seizoen als vaste basis-speler met lege handen sta, kan ik onmogelijk tevreden zijn. Mijn doorbraak moet samengaan met teamprestaties. Voor minder doe ik het niet.”