Urby Emanuelson focust zich momenteel volledig op FC Utrecht. Toch blijft de middenvelder Ajax altijd volgen. “Ik focus me volledig op FC Utrecht. Bij die club voel ik, ondanks mijn Ajax-verleden, heel veel warmte en ook veel waardering van de supporters. Ik geef alles. Maar natuurlijk volg ik Ajax nog wel. Dat lijkt me ook niet meer dan logisch voor iemand die in totaal zeventien jaar aan die club verbonden is geweest en nog steeds in Amsterdam woont. Dat Ajax het nu moeilijk heeft, gaat me aan het hart”, vertelt hij in gesprek met Voetbal International.

Emanuelson vervolgt zijn verhaal over Abdelhak Nouri, waarmee hij samen heeft getraind toen hij zijn conditie op peil hield bij Jong Ajax. De oud-Ajacied denkt nog elke dag aan het jonge talent. “Nogmaals: ik zie het alleen vanaf de buitenkant wat er bij Ajax gebeurt. Wat ik wél kan zeggen, is dat ik Appie heb meegemaakt in de periode dat ik tijdelijk in Amsterdam meetrainde om mijn conditie op peil te houden. In die weken heb ik ervaren hoe populair en geliefd hij is. Een topgozer, altijd vrolijk, altijd positief. En leergierig, jongen. Alles wilde hij weten van me. Over AC Milan, over het Ajax van vroeger, over hoe hij beter kon worden. Vragen, vragen, vragen; steeds maar weer. De leergierigheid spatte van Appie af. De drang om te slagen, de beste te willen zijn, zat er zó in bij hem. Daarmee maakte hij ongelooflijk indruk op me. Reden dat ik nog vaak aan hem denk. Kun je nagaan hoe dat voor iemand als Donny van de Beek is, zijn broeder, die al jaren onafscheidelijk van hem is. En zo zijn er zoveel jongens bij Ajax die al jaren, dag in en dag uit, met hem optrekken. Zoiets raakt je, dat kan niet anders. Wat Appie is overkomen, heeft zo’n geweldige impact, nog steeds; dat verwerk je niet in een paar weken. Ik zeg niet dat je zo’n vreselijke gebeurtenis als excuus mag gebruiken voor mindere resultaten, maar het is wel heel verklaarbaar dat Appie nog vaak door de hoofden spookt bij de Ajax-spelers. Juist omdat hij zo’n stralend middelpunt was in de selectie.”

“Je kunt niet zeggen: Na wat er met Appie is gebeurd, valt zo’n 1-7 met FC Utrecht tegen PSV eigenlijk wel mee. Dat zijn zaken die je niet met elkaar kunt vergelijken”, vervolgt Emanuelson over het relativeren van de gebeurtenissen. “Ik denk nog elke dag aan Appie, hoop van harte dat het ooit weer wat beter met die jongen gaat, maar nederlagen relativeren kun je niet maken als voetballer. Dat soort gedachten is funest voor een topsporter. Ik ben er heel erg op gebrand om elke week te winnen. En dat blijft zo.”