Urby Emanuelson kreeg zaterdag te horen dat er voor hem geen plek was op de bank bij AC Milan, dat het opnam tegen Parma. De beslissing van coach Massimiliano Allegri kwam hard aan, al begreep de oud-Ajacied het wel.

“Dat was even slikken ja. Het gaat er anders toe dan bij Ajax, dat is duidelijk. We hadden de laatste twee duels gelijk gespeeld, nu telde alleen winst. Daarvoor greep de trainer terug op wat ervaren krachten. Bij Ajax was ik een van de routiniers, hier ben ik weer een bambino. Ik moet opnieuw beginnen. Dat is alleen maar goed voor mijn ontwikkeling”, sprak Emanuelson tegen NUSport.

De linkermiddenvelder wil niet te lang stil blijven staan bij zijn tribuneplaats. “In de eerste duels heb ik een goede indruk achter gelaten, nu kom ik een keer op de tribune terecht. Dan ga ik niet meteen m’n kop in het zand steken. Milan is een grote club met een grote selectie. Maar ik zie genoeg kansen om aan speelminuten te komen. Op momenten dat ik die krijg, moet ik er gewoon staan.”

Emanuelson raakte in zijn eerste weken in Milaan onder de indruk van de organisatie bij zijn nieuwe club. “Niets wordt aan het toeval overgelaten. Na elke wedstrijd wordt er bloed geprikt uit je vinger, meten ze de kracht van je spieren. Iedere speler krijgt een individueel schema, alles is op en top geregeld. Het enige dat je zelf moet doen, is voetballen.”

Overigens zag Emanuelson zijn ploeg vanaf de tribune 4-0 winnen van Parma. Een grote reden tot verandering heeft coach Allegri dan ook niet, wat zomaar eens slecht zou kunnen uitpakken voor Emanuelson. Clarence Seedorf en Mark van Bommel, de andere Nederlanders bij Milan, begonnen wel in de basis tegen Parma. Seedorf was zelfs de maker van de openingstreffer.

Tekst: Voetbalprimeur