De wekelijkse column van Remko van der Ploeg voor www.Ajax1.nl

Ooit had Rob de Nijs een hit met bovenstaande titel. Voor Ajax is het altijd het moment om de ons zo bekende inhaalrace in te zetten. In de ’70-er en ’90-er jaren pakte Ajax in de eerste speelronde de koppositie en had die na 34 speelronde nog steeds in zijn bezit. In de jaren na de millenniumwisseling zijn we gewend geraakt aan een structurele herfstdepressie en een lentekriebel. Het aantal punten dat in de maand november met speels gemak wordt verspeeld op de koppositie, wordt in de maanden maart en april met speels gemak weer ingelopen. Het is het handelsmerk geworden van het nieuwe Ajax. Sinds vorig seizoen heeft die inhaalrace niet alleen het meespelen in de voorronde van de Champions league opgeleverd maar ook de felbegeerde ‘derde ster’.

Waar Ajax de schwung te pakken krijgt als de lente in aankomst is, daar raken onze vrienden uit het zuiden van het land volledig van de leg. Maar dit jaar dachten ze daar iets op gevonden te hebben. Ze verkochten de grond onder het Phillips-stadion voor € 30 miljoen aan de gemeente en investeerden de miljoenen in spelers. Fred Rutten ‘sliste’ Marcel Brands toe wie hij wilde hebben. Wijnaldum, Strootman, Mertens en Tyton werden voor een slordige 20 miljoen binnengehaald, maar de ‘topcoach’ sliste op het laatst de naam Tim Matavz nog. In de winterstop kwam good old Jan Vennegoor of Hesselink ook nog de bank warm houden naast Fred. Het opportune PSV-publiek brulde in alle euforie alweer hun kelen schor op het bekende “Helemaal niets in Amsterdam”. Misschien is Louis van Gaal iets voor deze club, want die heeft ook niets meer te zoeken in Amsterdam. Misschien kan Marcel Brands alvast voor volgend seizoen de lucht boven het stadion verkopen aan de gemeente, dan kunnen ze met dat geld de tandem Louis van Gaal en Mounir El Hamdaoui in ere herstellen. Allebei hebben ze een grote mond over anderen en kijken weinig naar zichzelf.

Frank de Boer heeft zich ook uitgesproken over zijn voormalige trainer in een interview met NU Sport. ”Hij had het Cruijff moeten laten doen”, waren zijn woorden over de discutabele rol van Louis van Gaal. Ga er maar aan staan, er heerst weinig rust in de club. Bestuurders rollen over elkaar heen. Louis van Gaal steekt de club in de fik. De inmiddels getemde Steven ten Have stookt er lustig op los. Danny Blind kiest weer eens de verkeerde kant. Dennis Bergkamp en Wim Jonk volgen de Cruijff-lijn en worden gedwarsboomd door ene meneer Sturkenboom. Het elftal van Frank de Boer wordt geteisterd door blessures en zijn steraankoop kampt met een vormcrisis, die maar niet over wil gaan. Frank de Boer blijft er stoïcijns onder en werkt door aan zijn ideale Ajax. Hij wordt met zijn ploeg onterecht uitgeschakeld in de Champions League, door een verkochte wedstrijd, iedereen weet het, maar doet er niets aan. De FIFA is wel bereid om een 10-0 overwinning van Bahrein op Indonesië te onderzoeken, maar niet de wedstrijd van Zagreb tegen Lyon. Weet u waarom? Omdat de 10-0 zege van Bahrein er niet meer toe deed, daar concurrent Qatar gewoon zijn wedstrijd won. Hierdoor loopt Ajax tientallen miljoenen mis, want die derderangs Brazilianen van Hapoel Nicosia hadden we wel verslagen. Frank de Boer neemt het voor kennisgeving aan. De volgens Louis van Gaal onervaren en jonge trainer laat zien over leiderschapsvaardigheden te beschikken net zoals Bergkamp en Jonk. Ze blijven rustig doorwerken aan de prolongatie van de titel en het lijkt ze te lukken.

De concurrenten schieten met zijn allen in de stress als de eerste zonnestralen de stadions bereiken. De capuchonnetjes van PSV komen uit hun holen om hun ongenoegen te uiten. Steve McLaren zal weer hoofdzakelijk te vinden zijn in de kroeg en niet op het terras, want die zonnestralen maken hem depressief en met hem zijn ploeg. Waar Luuk de Jong afgelopen donderdag nog succesvol was met een zeldzame schwalbe, zo onzichtbaar was hij in Nijmegen. Zijn broer lijkt meer van het voorjaar te houden. Gert Jan Verbeek mag aankomende weken op de tribune gaan plaatsnemen en ik ben benieuwd of de Alkmaarders het ook zonder hun bokskampioen kunnen volhouden. Feijenoord doet ook nog mee, het is even verrassend als leuk, want sommige tradities vervelen nooit in het leven.

Voetbalminnend Nederland kan zich gaan opmaken voor de Amsterdamse lente. Frank de Boer heeft het ons vorig jaar op het Museumplein beloofd: Gedraag je en dan staan we hier volgend jaar weer. Burgemeester van der Laan zal wel roet in het eten gooien en ons verbannen naar P2 of de ArenA, maar we zullen er staan. Volgens alle analytici waren we uitgeschakeld en kansloos. Frank de Boer is er nooit op ingegaan, want hij is een Ajacied. En een echte Ajacied weet dat Ajax in de lente de kriebels krijgt en dan niet meer langer kan wachten. Want dan wordt het zomer in Amsterdam en het werd al 30x een prachtzomer.

Tot volgende week

Remko van der Ploeg

Wilt u reageren? Dat kan op remko@Ajax1.nl