Gregory van der Wiel is trots. Apetrots zelfs, op zijn Ajax. Het Ajax waarmee hij in 2011 eindelijk de dertigste landstitel veroverde en voor het tweede jaar op rij de Champions League mee in mag. “Ik vind het een heel speciale prestatie dat ik het dertigste kampioenschap mee heb mogen maken. Dat is voor mij een speciale  herinnering. Voor altijd”, luidt zijn statement op de officiële clubsite.

Van der Wiel is door Ajax grootgebracht. Zijn liefde voor de club heeft daarom ook altijd voorop gestaan. “Ik speel hier al vanaf mijn zevende. Voor mij is er ook geen andere club dan Ajax. Anders had ik  ook destijds bij Feyenoord of PSV kunnen tekenen.” Maar, zo vervolgt hij: “Dat is gewoon liefde voor deze club.”

Mooie woorden van de 23-jarige verdediger, maar soms krijgt hij het verwijt zich niet maximaal in te zetten. “Mensen zeggen dat ik niet hard genoeg werk en nonchalant ben. Het klopt alleen niet. Ik ben al van jongs af aan fan van Ajax, al voor dat ik hier speelde. Ik doe alles voor de club.”

Van der Wiel werd in het verleden vaker in verband gebracht met grote Europese clubs, maar tot een transfer is het nooit gekomen. Het is zeer waarschijnlijk dat de verdediger ook dit jaar in Amsterdam te bewonderen is. Van der Wiel: “Waarom zou ik ook? Hier is het lekker rustig en ik focus me op een nieuw jaar met Ajax. Ik wil graag weer kampioen worden en in de Champions League spelen. We hebben een jonge, talentvolle groep en een toptrainer. Ik ben nog nooit uit Amsterdam weggeweest, dus waarom nu wel?”, vraagt hij zich af. Van der Wiel sluit zelfs een contractverlenging tot 2013 niet uit: “Dat is ook zeker een optie.”

Komende vrijdag moet Ajax weer in de eigen ArenA aan de bak tegen Vitesse. Juist tegen deze ploeg scoorde van der Wiel vorig seizoen zijn enige competitietreffer. Volgens eigen zeggen is dat ‘wat magertjes’. Na zijn goal tegen Heerenveen staat hij al op één, maar er is honger naar meer. “Twee seizoenen geleden maakte ik er zes. Dat is een mooi streven. Maar scoren is ook voor mij niet het belangrijkste.”

Foto: Afdb – Oscar