Dennis Bergkamp vindt dat spelers op vroege leeftijd teveel geld verdienen en daardoor de echte drive missen om te slagen.

“Er is veel veranderd sinds de tijd dat ik voetbalde”, zei de oud-speler van Ajax, Internazionale en Arsenal tegen Engelse media. “Ze krijgen nu al een contract op hun zeventiende terwijl ze nog niet op het hoogste niveau hebben gespeeld. Je moet doelen blijven stellen in je leven. Om prijzen te winnen, de beste te worden of met je land mooie prijzen te veroveren.”

“Zo keek ik altijd naar het voetbal. Nu heb ik het gevoel dat veel beslissingen worden genomen op basis van ged. Dat vind ik vreemd en aan de andere kant ook jammer”, aldus Bergkamp. De huidige jeugdtrainer bij Ajax ziet in Ajacied Christian Eriksen een groeibriljant. “Hij heeft alles in zich voor wat we zoeken in een ‘Ajax-speler’. Tweebenig, spelinzicht en balbehandeling.”

“Hij kan misschien alleen nog aan zijn afwerking voor het doel werken.” De trainersloopbaan van Bergkamp staat nog in de kinderschoenen, maar de oud-international denkt al regelmatig na over volgende stappen. “Ik zie mezelf misschien nog weleens in Engeland werken. Dat is na Nederland mijn tweede vaderland geworden. Maar ik heb het hier nu naar mijn zin en ik ben pas net begonnen in het vak. Bovendien heb ik nog een gezin met jonge kinderen.”

“We zijn weer helemaal gewend in Nederland en ik denk dat we hier nog wel een paar jaar blijven wonen. Als ik eventueel weg zou gaan dan denk ik wel direct aan Engeland”, besluit Bergkamp. De voormalig topspits speelde elf seizoenen voor Arsenal, waarin hij in 423 competitiewedstrijden tot 120 doelpunten kwam.

 Tekst: Goal.com