De wekelijkse column van Remko van der Ploeg voor www.Ajax1.nl

 

Afgelopen week was het zover. Het technisch platform onder leiding van Johan Cruijff deed zijn aanbevelingen. Het betekent ook het einde van Rik van den Boog, die namelijk door dit technische platform buitenspel gezet wordt. Take it or leave it was hun boodschap aan Rikkie en aangezien hij nogal gehecht is geraakt aan zijn rode stropdasje koos hij eieren voor zijn geld. Rik zit er dus de komende tijd voor spek en bonen bij.

Volgend seizoen zijn Frank de Boer, Dennis Bergkamp en Wim Jonk de belangrijkste mensen, als het om voetbal gaat. Juist, als het om voetbal gaat, want waar zou het anders over moeten gaan bij een voetbalclub. Wij weten de afgelopen jaren wel beter, het ging over alles op bestuurlijk niveau behalve over voetbal. Johan Cruijff maakte bij ´de wereld draait doorrrrrrr´ en ´Holland Sport´ duidelijk hoe hij naar het leven en naar het voetbal kijkt. Johan Cruijff kan alleen nog met Louis van Gaal door één deur als laatstgenoemde 20 kilo afvalt. Uri Coronel en Rik van den Boog zullen mee moeten in de koers die door Johan Cruijff is uitgestippeld,  anders kunnen zij ook niet meer door die deur. Kortom, Johan heeft al zijn mannetjes ingezet met als doel om weer ´trots´ te kunnen zijn op Ajax. Wie wil dat nu niet?

Ik in ieder geval wel! Ik wil weer met trots naar Ajax kunnen kijken. Ik wil weer op maandag naar mijn werk gaan met het idee: wie doet me wat, want ik ben Ajacied. Ik wil weer zeker zijn van een kampioenschap in de winterstop. Ik wil weer met trots over mijn club kunnen praten en opscheppen. Ik wil weer een held hebben, zoals ooit Johan Cruijff dat voor mij op 8-jarige leeftijd was. Of zoals Marco van Basten, Dennis Bergkamp, Stefan Petterson en Jari Litmanen dat voor me waren. In het huidige team heb ik een held in wording: Christian Eriksen.

Mijn held tot het einde van het seizoen is onze derde keeper: Jeroen Verhoeven. In de media wordt ieder tegendoelpunt hem aangerekend. In ieder stadion wordt hij toegezongen met een liedje dat afkomstig is uit Amsterdam zelf notabene. In het seizoen 2008/2009 stuitte Ajax in het palingdorp Volendam op de plaatselijke FC. In het doel stond een man uit ‘het Gooi’ met een Ajax achtergrond. Met grote moeite won Ajax met 1-2, doordat Jeroen Verhoeven een haast onneembare vesting bleek te zijn. In november van 2008 stonden de Ajacieden weer tegen de Volendammers in de 1/8 finales van de beker. Jeroen Verhoeven pareerde iedere Ajax-inzet van Suarez en co.  Uiteindelijk scoorde Jack Tuyp in de 111 minuut en hield Jeroen zijn Volendam tot aan de 120e minuut overeind. In 2009 won Ajax de thuiswedstrijd tegen de Volendammers moeizaam met 2-1. In dit duel bewees Leonardo wederom, waarom hij bij iedere club is uitgekotst en nooit echt een vaste waarde is geworden. Jeroen Verhoeven was in deze wedstrijd  wederom de uitblinker. De Ajaxsupporters werden het zo zat, dat ze de keeper van FC Volendam probeerden uit zijn spel te halen door hem bij iedere uittrap te begeleiden met een liedje over een pizza. Dat Ajax trendsettend is, wisten we al jaren en het werd dus overgenomen door andere, niet zulke originele supportersgroepen zoals die uit Eindhoven, Rotterdam, Den Haag en Enschede. Ik noem zomaar wat hoor!

In de media is het natuurlijk het programma van Johan Derksen dat Jeroen Verhoeven belachelijk maakt. Ze moeten wel anders lopen de kijkcijfers nog verder terug. Om dit te stoppen moesten ze al Hans Kraay jr. terughalen. Dat Hugo Borst zijn burn-out nog niet te boven is bewees hij door te roepen dat  “ Jeroen Verhoeven Ajax geen kampioen maakt”. Nee, dat is makkelijk scoren. Het lukte Maarten Stekelenburg, Kenneth Vermeer, Bogdan Lobont, Hans Galje en vele anderen ook niet in die 111 jaar dat de club nu bestaat. Toch was Jeroen met een magistrale safe tegen ADO bijna de matchwinner, maar helaas maken  Jan Vertonghen, Toby Alderweireld, Gregory van der Wiel en Andre Ooijer Ajax ook geen kampioen door hun belabberde verdedigende ingrepen.

Jeroen Verhoeven verdient de komende weken onze onvoorwaardelijke steun. Net zoals Johan Cruijff, Frank de Boer, Dennis Bergkamp en Wim Jonk zal hij meehelpen om het Ajax van de toekomst een gezicht te geven.

Waar vind je immers nog een Eredivisie waardige ‘derde’ keeper.

  
Tot volgende week

Remko van der Ploeg

Wilt u reageren? Dat kan op remko@Ajax1.nl