© Proshots

Helemaal zeker is het nog niet, maar de kans lijkt groot dat Hakim Ziyech deze zomer vertrekt uit Amsterdam. Dit tot spijt van Ajax-trainer Erik ten Hag. De hoofdcoach gaat de creative middenvelder om meerdere redenen missen. “Het voelt als een verlies. Als je van voetbal houdt, dan hou je van Hakim Ziyech.”

Spelintelligentie

Ten Hag geeft in een interview met Voetbal International aan dat hij als voetballiefhebber zo’n beetje elk WK-duel bekijkt. Tijdens de wedstrijden van Marokko beseft de trainer nogmaals hoeveel kwaliteiten Ziyech heeft. “Los van zijn technische kwaliteiten, daarover hoeven we het niet eens te hebben, is het vooral ook zijn spelintelligentie die hem zo goed maakt. Daarbij heeft hij de bereidheid meters te maken, te lopen. Dat alles bij elkaar maakt hem tot een speciale speler.”

“Ik had hem heel graag nog bij Ajax gehouden, dat moge duidelijk zijn. Ook al omdat ik denk dat ik hem nog wat had kunnen bijbrengen”, vervolgt Ten Hag. “Hakim is compleet, maar als ik één ding moet noemen wat nog beter kan, is het zijn duelkracht. Hij is slim genoeg, hij vermijdt de meeste duels, alleen ontkom je er soms niet aan. En als je kijkt naar pure power, kan hij op dat vlak winst boeken.” Daarnaast maakt Ziyech volgens Ten Hag de meeste meters en veroverde hij ook nog eens de meeste ballen.

Artikel gaat verder onder de video.

Naar het buitenland

AS Roma lijkt vooralsnog de volgende bestemming te worden van Hakim Ziyech, maar zeker is het absoluut nog niet. “Nogmaals, ik had hem graag gehouden, maar de afspraken tussen hem en de club liggen er”, aldus Ten Hag. “Of hij het in het buitenland gaat redden? Als je de beste bent in Nederland, lijkt me dat geen enkel probleem.”

Ten Hag zal Ziyech in ieder geval missen in het team. Als speler en als mens. “Hij is echt een fijne jongen om mee te werken. En natuurlijk ook als speler. Ik moet oppassen dat ik niet te veel in superlatieven praat, maar het is gewoon een feit dat er van een voetballer met zijn kwaliteiten, niet nog een loopt in Nederland.”