Ajax begon het nieuwe voetbaljaar nog aardig met twee goede overwinningen op Sturm Graz, maar na de gelijkspellen tegen Standard Luik (2-2) en Heracles Almelo (1-1) staat trainer Erik ten Hag direct onder druk in de media en bij de achterban.

Ten Hag verving vorig jaar zijn voorganger Marcel Keizer, op het moment dat die het lek net een beetje boven leek te hebben. Omdat zijn aantreden niet het gewenste effect bleek te hebben en het kampioenschap aan PSV gelaten moest worden, lag zijn functioneren voorafgaand aan het nieuwe seizoen gelijk onder een vergrootglas. Bovendien kreeg hij een flinke bak kritiek over zich heen nadat hij er afgelopen weekend voor koos om vier basisspelers rust te gunnen, waarna Ajax direct tegen puntverlies aanliep in de Eredivisie.

Vroeg in het seizoen lijkt het al dan niet kwalificeren voor de Champions League het lot van Ten Hag te gaan bepalen. Toch blijken zijn statistieken helemaal niet zo slecht te zijn. Sterker nog, hij behaalde de gemiddeld de meeste punten binnen van alle Ajax-trainers, sinds het aantreden van Frank de Boer in 2010. Sinds zijn aanstelling pakte hij bovendien maar één punt minder dan Philip Cocu, die met PSV kampioen werd.

Dit is het puntgemiddelde van de laatste vier trainer van Ajax:

Erik ten Hag – 2,3 punten per duel

Peter Bosz – 2,13 punten per duel

Frank de Boer – 2,02 punten per duel

Marcel Keizer – 1,92 punten per duel

Uitspraak Ten Hag zorgt voor onbegrip: “Hij heeft het gewoon niet”