Christian Eriksen is bezig aan een geweldig seizoen bij Ajax. De middenvelder is pas negentien jaar oud, maar nu al een onbetwiste basisspeler bij de Amsterdammers. Verder is hij volgens velen het grootste talent op de Nederlandse velden. De Deen liep eerder stage bij Chelsea en Barcelona, toch koos hij uiteindelijk voor Ajax. Dankzij Danny Blind, die de transfer er doorheen drukte.

‘Ajax had al eens naar Odense gemaild en mij uitgenodigd voor een stage’, vertelt Eriksen tegenover Voetbal Magazine. ’En zonder stage geen contract. Maar ik was het zat, die stages. Ik dacht: kopen of anders pech gehad. Ik zag Ajax wel zitten hoor. Natuurlijk wist ik dat veel landgenoten mij in Amsterdam voor waren gegaan. Het grappige was dat ik net een gesprek had gehad met mijn jeugdtrainer, Joakim Mattsson. Die had mij Ajax aangeraden. Hij zei dat de Nederlandse competitie goed voor mijn ontwikkeling zou zijn.’

Christian Eriksen begon in de B1 van Ajax, maar werd al snel naar de A1 gehaald door Frank de Boer, die destijds nog trainer was van dat team. ‘Ik had in de jeugd een goede band met hem. Hij is professioneel en serieus, we praatten meestal over voetbal. Ik vond hem toen serieuzer dan nu; nu maakt hij meer geintjes. Het niveau was zó hoog vergeleken met Odense. Bij De Boer was iedere pass een schot in de voeten. Hij liet natuurlijk wel even weten dat hij nog steeds de beste traptechniek heeft…’

Eriksen won in zijn debuutjaar bij de A-selectie van Ajax meteen de KNVB-beker. Dit jaar kan Eriksen dat kunstje

herhalen. ‘Nu heb ik natuurlijk veel meer gespeeld en is mijn inbreng groter, dat maakt deze finale weer extra speciaal. Wat dat betreft vind ik deze finale tegen FC Twente mooier. Het is een prachtig affiche, daar voetbal je voor. Een zware wedstrijd, maar een mooie uitdaging. Als ik moet presteren, sta ik er normaal gesproken wel.’

Eriksen zijn naam wordt nu al veelvuldig in verband gebracht met Europese topclubs. Toch is de middenvelder nog niet van plan om te vertrekken bij Ajax. ‘Ik ben nog niet klaar voor een transfer. Ik heb nog steeds het gevoel dat ik hier pas net ben. Als ik nu wegga, dan zou de stap nog te groot zijn. Ik ben er gewoon nog niet klaar voor. Ik zit hier pas twee jaar, ben heel erg nieuw bij deze club. Het gaat lekker nu, ik wil die flow niet doorbreken.