Het optreden van Ajax in de Galgenwaard riep zondag veel vragen op. De antwoorden konden kort na afloop van de 6-4 nederlaag tegen FC Utrecht amper gevonden worden. Ook niet door Ajacied Christian Eriksen.

Gezicht op onweer, wetende dat Ajax opnieuw duur puntenverlies heeft geleden. Zo liep Eriksen door de catacomben van het stadion. “Ik weet ook niet waar dit vandaan komt”, zegt hij even later tegen VoetbalPrimeur. Ajax leek inderdaad op de goede weg na drie zeges op een rij. “De vorige keer dat we zo slecht speelden, was ook vlak voor de interlandperiode”, zoekt Eriksen naar een oorzaak.

“Ik denk ook niet dat het met de Champions League te maken heeft”, vervolgt de Deen. “We hadden veel pijntjes tegen Utrecht en moesten al snel twee spelers missen. Een paar anderen zaten er ook doorheen. Dat helpt natuurlijk niet.” Toch wil Eriksen niet te veel naar excuses zoeken. “We moeten heel goed naar onszelf kijken. Dit had volgens mij niets met tactiek te maken.”

De wisselvalligheid bij de Amsterdammers is enorm, constateert ook Eriksen. “Het is moeilijk te zeggen waar dat vandaan komt. Ik zou het echt niet weten”, aldus de spelverdeler, die zijn ploeg na rust een 2-3 voorsprong zag weggeven en zich af en toe machteloos voelde. “Eigenlijk wel ja. Drie cadeautjes weggeven in zes minuten. Hoe is dat mogelijk?”

Afscheid van het kampioenschap wil Eriksen, ondanks elf punten achterstand op AZ, niet nemen. “Vorig jaar en het jaar daarvoor stonden we ook zo ver achter. We weten dat we ze nog steeds kunnen inhalen, maar het wordt er niet makkelijker op als we dit soort cadeautjes blijven uitdelen. We moeten nu. Dat geldt voor mezelf ook. Het zal een zware taak zijn om terug te komen, maar ik denk dat we het nog kunnen redden.”