Hoe vergaat het Wesley Sneijder in Turkije? Heeft Zlatan Ibrahimovic nog een legendarisch doelpunt gemaakt? En hoe gaat het bij de Spurs van Eriksen, Alderweireld en Vertonghen? In deze nieuwe rubriek op Ajax1.nl kijken we wekelijks naar de prestaties van een aantal ex-Ajacieden in het buitenland. Deze week is er speciale aandacht voor Christian Eriksen, Luis Suárez en Nigel de Jong.

Manchester City – Tottenham Hotspur 1-2

Zondagmiddag was Christian Eriksen de grote held bij Tottenham Hotspur. Op zijn verjaardag maakte de Deen de winnende treffer in Manchester. De Londenaren konden drie punten inlopen op koploper Leicester City, wanneer zij zelf wisten te winnen van Manchester City. In de 83e minuut werd Eriksen met een mooie steekpass oog in oog gezet met Joe Hart, de Deen bleef rustig en plaatste de bal beheerst in de rechterhoek. Toby Alderweireld stond negentig minuten binnen de lijnen bij Spurs. Jan Vertonghen staat al een aantal weken langs de kant met een blessure aan zijn linkerknie. Na de overwinning van de Spurs op Manchester City en de winst van Arsenal tegen Leicester City, staat de ploeg van Eriksen, Alderweireld en Vertonghen nog altijd tweede in de Premier League. De voorsprong van Leicester City bedraagt nog maar twee punten. Ook is het doelsaldo van Spurs een stuk beter dan die van de huidige koploper.

FC Barcelona – Celta de Vigo 6-1

In de wedstrijd tussen FC Barcelona en Celta de Vigo was er wederom een belangrijke rol weggelegd voor Luis Suárez. De Uruguayaan scoorde drie doelpunten en gaf twee assists in de gemakkelijke wedstrijd voor Barcelona. Lionel Messi opende de score voor de Catalanen, maar nog voor rust wist oud-Feyenoorder John Guidetti de stand gelijk te trekken door een benutte strafschop. Na rust stelde Barcelona orde op zaken en was het Suárez die zijn ploeg weer op voorsprong zette. Een dik kwartier later was het weer Suárez die de bal in het net wist te werken. Kort daarna wist Suárez zijn derde van de avond te maken en dit betekende een zuivere hattrick voor de aanvaller. De derde van Suárez was ook de meest opvallende van de avond. Barcelona kreeg een strafschop en deze zou genomen worden door Lionel Messi. Tot ieders verbazing schoot Messi de penalty niet op goal, maar legde de Argentijn de bal opzij naar zijn maatje Suárez. Laatstgenoemde wist zich wel raad met dit buitenkansje. Het was een bijna identieke kopie van de penalty van Johan Cruijff met Jesper Olsen. Na dit doelpunt was Suárez ook nog eens tweemaal de aangever. Rakitic en Neymar maakten er uiteindelijk nog 6-1 van. Barcelona staat nog altijd aan kop in de Liga BBVA. Bekijk hier de volledige samenvatting van het duel.

LA Galaxy – San Jose Earthquakes 1-0

Nigel de Jong maakte afgelopen zaterdag zijn debuut voor LA Galaxy. In de vriendschappelijke wedstrijd tegen San Jose Earthquakes speelde De Jong zo’n 52 minuten mee in dienst van de ploeg uit Los Angeles. De Nederlander maakte in de afgelopen transferperiode de overstap naar LA Galaxy. Ook oud-Ajacied Jelle van Damme maakte zaterdag zijn debuut in dienst van de Amerikanen. De Belg maakte net als De Jong in de afgelopen transferperiode de overstap naar LA Galaxy. Het duel met San Jose Earthquakes werd met 1-0 gewonnen door de ploeg van De Jong en Van Damme. Op 24 februari staat de eerste wedstrijd in de CONCACAF-Champions League op het programma.