Christian Eriksen wordt begeerd door vele Europese topclubs. Toch denkt de middenvelder van Ajax nog niet aan een vertrek uit Amsterdam. “Laat ik nou eerst eens een heel seizoen goed presteren bij Ajax. Ik ben hier nog lang niet uitgeleerd”, aldus het Deense talent in Voetbal International.

Vorig seizoen mocht Eriksen in de winterstop mee op trainingskamp met de A-selectie. Daar wist hij Martin Jol, destijds trainer van Ajax, te overtuigen van zijn kwaliteiten. In het vervolg speelde het talent enkele wedstrijden voor de Amsterdammers, maar van een echte doorbraak kon nog niet worden gesproken. Ook voor de winterstop gaf Jol zijn pupil slechts sporadisch de kans om zich te etaleren in het eerste elftal van Ajax. Daar kwam verandering toen Frank de Boer de trainer werd van Ajax in december. De nieuwe trainer kende geen enkele twijfel omtrent de kwaliteiten van de 19-jarige Deen en gaf hem sindsdien altijd een basisplaats op de nummer 10-positie.

Daarmee is aan één van de doelstellingen van Eriksen voldaan. “Voor aanvang had ik me drie dingen voorgenomen: een basisplaats veroveren, zuiverder in mijn passing worden en scherper worden in de afronding. Het eerste is gelukt, de andere twee aspecten moeten nog vele malen beter. Daarom ben ik ook niet volledig tevreden over mijn vorderingen seizoen.”

Het niveau van Mesut Özil, dat is het niveau dat de jonge Ajacied voor ogen heeft. “Mesut Özil is voor mij het grote voorbeeld. Hoe hij beweegt, zijn honger naar de bal, zijn handelingssnelheid; dat niveau heb ik nog lang niet. Maar ik streef er wel naar. Dat zal nog even duren.”

Ondanks dat hij erg zelfkritisch is, neemt dit niet weg dat meerdere Europese topclubs de jonge Deen graag zouden verwelkomen bij hun club. De speler in kwestie zelf vindt het nog te vroeg om aan een transfer te denken. “Ik weet dat mijn naam constant met andere clubs in verband wordt gebracht, maar laat ik nou eerst eens een heel seizoen goed presteren bij Ajax. En dan bedoel ik niet redelijk goed, maar heel goed. Ik bouw mijn carrière geleidelijk op. Ook nu doe ik al veel internationale ervaring op, met Ajax en het Deense elftal. Ik ben nog lang niet uitgeleerd in Amsterdam.”