© Proshots

Afgelopen donderdag kwam De Telegraaf met het nieuws dat Ajax lijkt te gaan zorgen voor een enorme stunt op de transfermarkt. De Amsterdammers zouden namelijk een akkoord bereikt hebben met Dušan Tadić over een contract van vier jaar. Erwin Koeman, die tussen 2014 en 2016 bij Southampton samen met Tadic werkte spreekt van een kunststukje, zo laat hij aan Telesport weten.

“Het is voor Ajax een topaankoop en ook voor het Nederlandse voetbal is het geweldig dat zo’n jongen in de Eredivisie komt spelen. Als dat een club lukt, is dat een compliment waard”, aldus Koeman die tijdens zijn periode bij Southampton functioneerde als assistent van zijn broer Ronald Koeman. “Dusan is een op en top prof en een goed mens. Een enorme liefhebber. Ajax haalt in alle opzichten een fantastische speler binnen.”

Het lijkt erop dat Ajax Tadic haalt als vervanger voor Ziyech, die naar AS Roma lijkt te vertrekken. Toch speelde Tadic tijdens zijn periode bij Southampton veel als buitenspeler. “Hij heeft geweldig veel kwaliteit, kan op verschillende plaatsen spelen. Ik denk dat hij zelf het liefst op de nummer-10-positie staat, maar bij Southampton gebruikten wij hem heel vaak als linksbuiten of rechts aan de binnenkant. In een vrije rol is hij echt heel goed, tussen de linies een geweldenaar. Dusan is een iets andere speler dan Hakim Ziyech, maar ik denk dat Ajax er bepaald niet op achteruit gaat, want hij kan op meerdere posities spelen en is meer ervaren.”

Tadic is ook een uitstekend voorbeeld voor de jonge spelers bij Ajax, zo geeft hij aan. “Voor zulke jongens is het hartstikke mooi dat er zo’n internationaal ervaren jongen bijkomt. Dusan is enorm gedreven. Na de trainingen gaat hij steevast door. Of het nou binnen in het krachthonk is of buiten met de bal,” zegt Koeman daarover.

Dat de oud-middenvelder van onder anderen FC Groningen en FC Twente überhaupt terugkeert naar de Eredivisie is voor Erwin Koeman al een verrassing. “De Premier League is toch dé competitie. Daar wil iedereen spelen. En hij heeft daar vier jaar met succes gespeeld. Hij is zesde en zevende geworden met ons en het jaar daarop achtste geëindigd. Alleen afgelopen jaar was heel teleurstellend. Maar Dusan is ongelooflijk populair in Southampton. Het verbaast me dat hij naar de Eredivisie terugkeert, omdat hij zijn contract bij Southampton tussentijds heeft verlengd en daar verdient, wat hij bij Ajax normaal gesproken nooit zal kunnen krijgen. Misschien heeft de keuze voor Nederland ook met zijn gezinnetje te maken, want ik weet dat hij het in Groningen en Enschede altijd uitstekend naar zijn zin heeft gehad. En bij Ajax kan hij om de prijzen spelen.”

Koeman vermoedt ook dat zowel assistent-trainer Alfred Schreuder en hoofd scouting Henk Veldmate een belangrijke rol gspeeld hebben in de transfer. “Dusan hangt enorm aan zijn familie, maar ook aan bekenden,” geeft hij aan. “Als je eenmaal een warme band met hem hebt, dan is dat voor het leven. Ronald en ik hebben ook een geweldig contact met hem.”

Ondanks het verleden van Erwin Koeman  bij PSV en Feyenoord zou Tadic een goede reden zijn om eens naar Ajax te gaan. “Het is duidelijk dat PSV en Feyenoord meer in mijn hart zitten dan Ajax. Dus of ik naar de ArenA ga …?,” geeft hij lachend aan. “Maar als liefhebber kan ik van Dusan genieten. Misschien zijn PSV-Ajax of Feyenoord-Ajax wel mooie wedstrijden om hem te bekijken.”