Een van de veelvuldig genoemde redenen om Eto’o niet te halen is dat hij over-the-hill zou zijn. De beste Poulsen Eto'oman zou nog net niet op zijn laatste benen lopen en zou daarom totaal niets toevoegen aan Ajax. Zelfs gerespecteerd Telegraaf-redacteur Valentijn Driessen noemde hem onlangs in zijn column ‘vergane glorie’.

Wat weten we eigenlijk van Eto’o? Vorig seizoen heeft hij voor Chelsea het respectabele aantal van 21 wedstrijden gespeeld, vooral als invaller. Hierin scoorde hij 9 keer.

Is Eto’o nu serieus over-the-hill? Om dit te onderbouwen/weerleggen hebben we een aantal interessante statistieken op een rij gezet en Eto’o vergeleken met tien andere Premier League-spitsen van vorig seizoen.

Eto’o behaalt het slechtste gemiddelde van alle spitsen als je kijkt naar doelpuntengemiddelde. Niet onbelangrijk voor een spits. Desalniettemin moet een spits bij Ajax naast scoren ook anderen in scoringspositie brengen, dat hebben we de afgelopen seizoenen veelvuldig gezien. In dat opzicht scoort Eto’o goed. Ruim 1 keer per wedstrijd draagt hij zijn steentje bij aan een doelpunt. Alleen Suárez, Aguero en Rooney zijn hierin beter.

Zowel bij de passzuiverheid als de schotzuiverheid scoort Eto’o bovengemiddeld: 3 op de 4 passes komen aan bij een medespeler en 2 op de 3 schoten zijn op doel. Alleen Lukaku en Aguero hebben een nog scherper vizier.

In de persoonlijke duels scoort Eto’o wisselend. Kijkend naar het totaal aantal duels scoort hij bovengemiddeld. Bij het winnen van tackles komt hij als beste uit de bus, met afstand zelfs. Teleurstellend zijn de luchtduels. Slechts 1 op de 3 luchtduels worden gewonnen. Toch zijn er slechts zes spelers die het beter doen.

Concluderend kun je stellen dat Eto’o verre van over-the-hill is. Gemiddeld scoort hij op veel punten beter dan de meeste andere, en jongere, spitsen. Alleen zijn scorend vermogen valt erg tegen. Verzachtende omstandigheden zijn dat hij veel wedstrijden als invaller heeft gespeeld (slechts 1298 van de maximaal 1890 minuten) en ook het totaal aantal wedstrijden is laag. Hierdoor heeft hij dus minder kans gehad om zijn gemiddelden op te halen. Met de veel lagere moeilijkheidsgraad van de Eredivisie in het achterhoofd zal dit gemiddelde naar verwachting flink gaan stijgen. Voor de verduidelijking: Sigthórsson heeft in de Mickey Mouse-competitie een gemiddelde van 0.33, een stuk lager dan Eto’o in de Premier League.

Puur op basis van de statistieken zou Eto’o een welkome versterking moeten zijn voor het huidige Ajax.

Door: @Bart_Sanders   Ajax nieuws Ajax1.nl