© Proshots

Column: ‘Ongekend succes’

Daags na de Europese uitschakeling heerst er euforie bij Ajax. De doelstelling om het zorgvuldig opgebouwde fundament van vorig jaar compleet de vernieling in te helpen is nu al gehaald. De directie is in de zevende hemel.

“We hadden nooit gedacht dat het zó snel zou gaan. We hadden gemikt op uitschakeling in de groepsfase van de Europa League. Dat je er dan nu al uit ligt is onbeschrijfelijk mooi. Een ongekend succes”, zegt een zichtbaar trotse Edwin van der Sar voor de camera’s van Fox Sports. “Dat we er nu al uitliggen biedt ons zoveel extra mogelijkheden. Het is nu bijvoorbeeld veel makkelijker om nog wat topspelers kwijt te raken vlak voor de transferdeadline.”

Van der Sar spreekt van ‘misschien wel de grootste prestatie in de historie van de club’: “We speelden voor het laatst geen Europees voetbal in 1966. Dat is meer dan vijftig jaar geleden. En dat te bedenken dat we vorig jaar nog in een finale stonden.” De Algemeen Directeur wordt tijdens het interview geknuffeld door Dennis Bergkamp, die toevallig langs komt lopen. “Hey kanjer”, lacht van der Sar terwijl hij Bergkamps hoofd in zijn arm klemt en met zijn knokkels over het hoofd van de ex-ajacied begint te wrijven.

“Nee, zonder gekheid”, vervolgt de algemeen directeur. “De club in drie maanden tijd van zo’n hoogte volledig de vernieling in helpen, dat lukt niet zomaar natuurlijk. Dan moet je wel zorgen dat alle neuzen een andere kant op staan. We zijn daarbij zeer systematisch te werk gegaan. Je begint natuurlijk met het ontslaan van de man die vorig jaar het fundament zorgvuldig heeft opgebouwd. Dat lukte vrij makkelijk met behulp van een constructie waarbij de assistent van de assistent-trainer meer te zeggen heeft dan de hoofdtrainer zelf. Gelukkig kende Dennis (Bergkamp, red.) hier nog iemand die bereid was om als trainer de warrige lijn die we al hadden ingezet te vertalen naar het veld. We hadden niet verwacht dat dit Marcel (Keizer, red.) zó goed zou lukken.”

Bergkamp geeft hem een stoot met zijn elleboog: “vergeet Hennie niet hè?” De lange oud-keeper valt hem bij: “Nee, we moeten de rol van Hennie (Spijkerman, red.) hierin niet onderschatten. Keizer is prima in staat om zijn spelers maandenlang tegenstrijdige signalen te geven en iedere keer met andere spelers en andere systemen te spelen, maar Hennie is daarin ook heel belangrijk. Die wissel van gisteren was bijvoorbeeld zijn idee. Het was na die 1-2 best even billenknijpen, maar uiteindelijk kregen ze het toch voor elkaar.”

“Maar het meest trots ben ik natuurlijk op het technisch hart”, vervolgt hij. “We hebben zo’n onduidelijke lijn gevolgd dat niemand weet waar hij aan toe is. Daarmee leg je de basis voor een ongekende val. We hebben er bewust voor gekozen om geen vervangers te regelen voor de sterkhouders die we verkopen. Het stomste wat je kan doen is een schaduwlijstje maken. Dat zorgt alleen maar voor structuur. Verder hebben we geprobeerd om de transferperikelen zo veel mogelijk rond de wedstrijden te laten afspelen.”

Van der Sar vraagt of hij tussendoor even een slokje water mag nemen. Dat mag. Hij pakt zijn verhaal al snel weer op: “We hadden overigens ook een schaduwdoelstelling hè. We wilden zo snel mogelijk de club het ravijn in sleuren, maar wilden dit ook doen op een manier waardoor iedereen ons haat, inclusief onze eigen fans. Als dat dan in slechts drie maanden tijd lukt, dan laat je zien dat je een hele grote club bent.”

Bergkamp staat al een tijdje de aandacht te trekken, hij mag ook nog even zijn woordje doen. “We hebben hiermee de basis gelegd voor iets veel mooiers. Vorig jaar was echt een incident, ik zeg het je. We hebben nu een structuur weten te creëren waarin de ego’s van een paar oud-voetballers zonder bestuurlijke ervaring boven alles staan. En iedereen die anders denkt die trappen we er gewoon uit. Garantie voor uitblijven van succes. Wat we nu gaan doen? Spelers verkopen natuurlijk.”