© Proshots

Na een zeer matige eerste helft wist Ajax uiteindelijk eenvoudig te winnen van de hekkensluiter van de Eredivisie. Na 90 minuten stond er 5-1 op het scorebord. Voor Roda betekent dat weer een lange weg naar huis.

Sleutelen

Wederom sleutelde trainer Marcel Keizer aan zijn basis, al was het dit keer wegens een overvolle ziekenboeg. Met name in de achterhoede was dit het geval. Zeefuik mocht op de rechtsback positie aantreden, waardoor Veltman naar het centrum doorschoof. De Ligt bleef op zijn vaste plek staan en Wöber vulde de linksback positie in. Geen onbekend terrein voor de jongeling, want hij heeft op die plek vaker minuten gemaakt met de nationale ploeg van Oostenrijk. Op het middenveld veranderde er niks. De onomstreden Schöne en Ziyech deelden de middellinie dit keer weer met Van de Beek. Voorin moesten Kluivert, Neres en Dolberg voor de doelpunten zorgen.

Eerste helft

De eerste helft was erbarmelijk van Ajax-zijde. Het leek meer op een vriendschappelijk trainingspotje dan op een echte wedstrijd. Het spel was traag. Balen vlogen van de voet. Er werd niks gecreëerd en er was ontzettend veel balverlies. De slordigheid droop ervan af. Er zat totaal geen lijn in het spel van de Amsterdammers en zodra de bal over de middellijn kwam liep het spel dood.

Het was dan ook volkomen terecht dat Roda na een halfuur op voorsprong kwam. Vanuit een vrije trap werd de bal het strafschopgebied in gepompt. De Ligt kopte de bal vervolgens de gevarenzone in richting Gustafson, die op zijn beurt de bal naar ploeggenoot Kum kopte. De Roda-verdediger sprong omhoog, klopte Veltman kindseenvoudig in de lucht, en legde de bal in het doel. Hij deed het af met een kleine lach, zonder zijn doelpunt al te uitbundig te vieren.

Gelijkmaker

Tegen het eind van de eerste helft begonnen de fluitconcerten toe te nemen. Het publiek hield zich meer bezig met ronddartelende en opgesloten duiven – het dak in de ArenA was immers dicht – dan met het spel van Ajax. Misschien was dat net dat beetje motivatie dat de spelers nodig hadden. Na een snelle combinatie gaf Ziyech de bal mee aan Kluivert. Kluivert dribbelde snel richting het doel, bleef de Roda-verdedigers voor en schoot de gelijkmaker netjes tegen de touwen. De goal van Kluivert was het eerste schot op doel. Een treurige gedachte, maar wel een perfect moment voor de 1-1, want een seconde later floot scheidsrechter Bas Nijhuis voor de rust.

Tweede helft

De eerste helft was futloos, inspiratieloos en bovenal zat er totaal geen tempo in het spel van Ajax. Dit moet Keizer ook hebben gezien, want hij gooide in de rust Frenkie de Jong het veld in. Zeefuik bleef achter in de kleedkamer. Ajax schakelde om van systeem: 3-4-3 in plaats van 4-3-3. Later bleek dit een gouden wissel te zijn.

Deze tactische omzetting had even wat tijd nodig om tot resultaat te leiden, een kwartier om precies te zijn. Dolberg brak op wat fortuinlijke wijze de ban door na een uur voetballen de 2-1 te maken na een voorzet van Neres. Erop en erover was het devies. Direct na de aftrap wist Ajax de bal te veroveren. Kluivert pakte ‘m op, dribbelde snel richting het doel en streepte de bal van buiten het strafschopgebied in de lange hoek. Jurjus kon de bal alleen maar nakijken.

Kluivert

Een kwartier voor tijd prikte Ajax er nog een goal bij. De Jong bekroonde zijn goede invalbeurt met een assist op Van de Beek. Vanaf randje zestien maakte de middenvelder op prachtige wijze de 4-1, door de bal in een keer met zijn linker been laag in de hoek te plaatsen. Vlak voor tijd benadrukte Kluivert nog maar eens dat hij een basisplaats wil hebben. Na een fraaie actie schoot hij binnendoor en schoof de bal beheerst in de lange hoek. Na zijn hattrick kreeg hij zijn verdiende publiekswissel en maakte Dennis Johnson zijn debuut in het eerste van Ajax.