Eind december gaat Ajax op bezoek in de Galgenwaard. De landskampioen wacht dan een verhit duel tegen FC Utrecht. Niet alleen op het veld, maar vooral op de tribunes wordt dan flink gestreden. Om dit te voorkomen worden er extra beveiligingscamera’s opgehangen in het stadion. “Met behulp van beelden moet de hooligan binnen enkele minuten in de kraag gevat worden”, laat een woordvoerster van burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht weten tegenover het Algemeen Dagblad.

Vooral bij de risicovakken worden deze camera’s opgehangen. Eerder dit seizoen ging het al goed mis in de Domstad. Vanwege aanhoudende spreekkoren en het gooien van vuurwerk werd de wedstrijd stilgelegd. Een supporter rende tijdens deze rustpauze het veld op. De club kreeg hiervoor een boete van 15.000 euro en een voorwaardelijke straf van één wedstrijd zonder publiek. Ondanks plannen van Utrecht-directeur Wilco van Schaik zijn er op 23 december zeshonderd Ajacieden welkom.

De woordvoerster laat weten dat de kans zeer klein is dat er een volledig supportersvak ontruimt zal worden. Supporters van FC Utrecht zijn het daar niet geheel mee eens. Vorig seizoen gooiden supporters van FC Twente vuurwerk in het vak van het thuispubliek. Dit leidde uiteindelijk tot grootschalige rellen in en om het stadion. Het vak van de Enschedese supporters werd destijds niet ontruimt. Voor de wedstrijd tegen Ajax wordt Utrecht-supporter Maarten Kroon herdacht. Ze zijn bang dat dit moment verstoort gaat worden.

Niet alle Utrechters zijn het hier mee eens. “Onzin. Ze hebben zelf twee weken eerder iemand verloren en zij respecteren juist dit soort dingen. Wij vermoeden dat van Schaik er zelf achter zit om zo de Ajax-supporters te kunnen weren, uit angst voor de wedstrijd zonder publiek sanctie van de KNVB”, liet een anonieme supporter vorige week weten. Kroon overleed op de dag van de wedstrijd precies negen jaar geleden.