© Proshots

Frenkie de Jong speelde vandaag dan eindelijk weer eens op zijn lievelingslinie: het middenveld. De spelmaker zag zijn ploeg een goede eerste helft spelen, maar de tweede helft was een stuk minder. “Ik denk dat wij gewoon altijd op zoek moeten naar goals, want dat is ons spel. Als we dat iets minder gaan doen, dan moeten we terug en worden we wat kwetsbaarder”, zo verklaart De Jong de wedstrijd tegenover de NOS.

Niet afgemaakt

“We komen 2-0 voor, dat is op zich prima”, begint de middenvelder. “Niet dat we heel goed spelen, maar 2-0 is natuurlijk goed en dan ga je de rust in. En dan na de rust: ik weet niet wat het is. We vergeten ook te voetballen denk ik en we hadden minder beweging. We konden natuurlijk ook net na rust de 3-0 maken, dan is het helemaal over. Nu blijft het 2-0 en dan krijg je de 2-1 tegen. Dan weet je dat het lastig gaat worden. En op het eind valt hij nog, helaas.”

Geen controle

De Jong heeft een verklaring op de vraag hoe Ajax in de tweede helft de wedstrijd uit handen kan geven. “Je staat 2-0 voor en dan denk je soms: we gaan dit controleren. Maar als je dat denkt, dan ga je vaak stilstaan, ben je niet dynamisch meer en kom je niet meer aan de bal. Wij zijn natuurlijk geen ploeg die de tegenstander opvangt op 30 meter en dan het dichthoudt. Dus dan zijn we minder.” Toch behoudt De Jong het vertrouwen. “Jammer dat we een 2-0 voorsprong hebben weggegeven, maar als je 2-2 van tevoren bedenkt dan is dat een goede uitslag. We staan een soort van op voorsprong, want als het 0-0 blijft, dan gaan we door. We moeten thuis winnen en dan gaan we door.”

Positie op het middenveld

De spelmaker was tevreden met zijn positie op het middenveld. “Nu stond ik natuurlijk veel voor de verdediging en moest ik een soort van controlerende rol oppakken. Je krijgt iets verder op het veld de bal. Dat is gewoon lekkerder. Je kan iets meer combineren en als je wilt naar voren. Ik denk dat ik ook van nature een middenvelder ben. Met het oog op het vervolg van mijn carrière is het ook beter”, aldus De Jong.