Het pokerspel om de opvolging van Luis Suarez bij Ajax krijgt vandaag zijn ontknoping. Heerenveen-spits Bas Dost is bereid het ultieme drukmiddel in te zetten, een arbitragezaak tegen zijn werkgever. De andere eredivisiespeler voor wie Ajax in het weekeinde belangstelling toonde, Utrechter Dries Mertens, wacht de ontwikkelingen af.

Tot verdriet van de fans, die FC Utrecht bestoken met mails om Mertens toch vooral niet naar ‘020’ te laten gaan. Dat meldt het AD.

Net als de Heerenveen-directie voor Bas Dost legde de top in Utrecht een hoge vraagprijs neer voor Mertens. ,,Zoals het nu staat, is het simpel en blijft Dries bij ons. De bal ligt bij Ajax,” zei technisch directeur Foeke Booy. ,,Na het eerste telefoontje waarin Ajax zijn interesse kenbaar maakte, is verder onderling contact uitgebleven.”

Ook voor Mertens wil Ajax zo’n drie miljoen euro uitgeven. Utrecht vraagt 7,5 miljoen. Booy: ,,Wij willen Dries helemaal niet kwijt. We hebben niet voor niets zijn contract begin dit seizoen verlengd en opgewaardeerd.”

Dat Ajax en Mertens er al uit zouden zijn, is iets wat Booy niet zei te weten. ,,Zou best kunnen. Toen Ajax kwam had ik wel het idee dat er al geïnformeerd was. Dries staat open voor de stap. Wat hij wil is belangrijk, maar onze prijs  en onze sportieve ambities zijn dat ook. We zijn niet meer het Utrecht van een paar jaar terug, waar spelers voor een prikkie konden worden opgehaald.”

Ook de aanhang van Utrecht roerde zich gisteren. Fans werden opgeroepen massaal e-mails naar FC Utrecht te sturen dat een overgang van Mertens naar ‘020’ wat hen betreft geen optie is. Ook konden supporters een petitie ondertekenen als signaal naar Mertens zelf. Jan Wouters en Rob Alflen maakten in het verleden de stap naar Ajax. En hoewel nu weer toegelaten in de Utrechtse voetbalfamilie werd hen dat niet in dank afgenomen.

Waar Dost openlijk zijn voorkeur voor Ajax heeft laten blijken, daar ligt dat voor Mertens gevoeliger. Hij ondervond dat al eens. In zijn AGOVV-tijd noemde hij Ajax eens ‘zijn droomclub’. Kuierend met zijn familie in Leuven zei hij nu: ,,Ik zie wel hoe het gaat lopen. Zoals het er nu voorstaat, speel ik morgen gewoon op de Vijverberg met Utrecht tegen De Graafschap.”