‘De Klassieker’ van 2011 was geen wedstrijd die de geschiedenisboeken in zal gaan als één van de belangrijkste overwinningen. Met 2-0 werd een zonder zelfvertrouwen spelend Feyenoord naar huis gestuurd, schouders laag bij de grond hangend. Het Ajax van Frank de Boer speelde niet de sterren uit de hemel, maar liet strijd en verbeterd positiespel zien. “Het was een vrij eenvoudige overwinning,” zei middenvelder Demy de Zeeuw er achteraf over in Studio Ajax. “We hadden de eerste 10 minuten al een grote kans, die moet je gewoon maken, maar daar schort het nog een beetje aan. We belonen onszelf niet voor het goede spel.”

“Het is jammer dat we niet alle kansen afmaken,” vervolgde De Zeeuw. Vooral in de eerste helft werd duidelijk dat het trainingskamp in Turkije een positieve draai heeft gegeven aan het gevoel bij de Amsterdammers. “Je ziet dat Feyenoord hier vandaag gekomen is om de schade beperkt te houden. Ze hebben eigenlijk alleen maar op hun eigen helft gestaan, 90 minuten lang. Dat is ongelofelijk. Als je ziet hoeveel respect ze voor ons hebben, door zo te gaan spelen, dan betekent dat dat wij in ieder geval op de goede weg zijn.”

Toch zag ook De Zeeuw nog genoeg verbeterpunten, waaronder het werken aan scorend vermogen. “Ik denk dat we wel goed spelen, maar we missen net iemand die voor de goal rustig is en kansen af kan maken. Dat zie je eigenlijk al de laatste 4 á 5 wedstrijden, dat we genoeg kansen krijgen en toch niet scoren. Vanavond maken we twee goals, dat is in ieder geval alweer een verbetering,” keek de middenvelder zelf terug op de wedstrijd tegen Galatasaray. Daarin werd 90 minuten lang niet gescoord, terwijl daar toch genoeg mogelijkheden voor waren: “het is gewoon klote als je goede kansen niet af maakt.”

De grote vraag bij de Ajax-supporters blijft: wat gaat er gebeuren met Suárez? Als we het toch over scorend vermogen hebben, komt de topscorer van vorig seizoen nog terug in het rood en wit, of ambieert hij de overstap naar Liverpool FC? “Daar hebben we het als groep niet over,” reageerde De Zeeuw. “We moeten gewoon voetballen en kunnen niet beslissen wat de clubleiding en Luis gaan doen, daar gaan zij over. Wij moeten onze wedstrijden winnen en daar zijn we vandaag mee begonnen.” Dat het ook in de spelersgroep inmiddels een geaccepteerd feit is dat de clubs in onderhandeling zijn over de spits lijkt uit deze woorden ook wel duidelijk.

Toch ziet De Zeeuw zelf nog wel een reden waarom de topspits in Amsterdam zou blijven. “Luis heeft de spelersgroep niet gezegd dat hij naar Liverpool wil,” vertelt De Zeeuw. “Maar we weten allemaal dat hij naar een échte topclub wil en Liverpool is een hele grote. Of dat in zijn rijtje past, dat moeten we dus maar afwachten, maar ik denk dat Luis wel iemand is die met een goed gevoel weg wil. Als hij nu weg zou gaan, dan gaat-ie in mijn ogen via de achterdeur en dat is hem niet gegund.”

Foto: afdb.nl – BjMa