Woensdagavond wordt de Eredivisie hervat met vier inhaalduels, waaronder het duel tussen Ajax en Feyenoord. VI blikt uitgebreid vooruit op de Klassieker in Amsterdam (20.45 uur).

AJAX

Klassering 4de plaats (35 punten uit 18 duels)
Vorm Sinds de aanstelling van Frank de Boer als opvolger van de opgestapte trainer Martin Jol won Ajax vóór de winterstop de uitwedstrijden tegen AC Milan (0-2) en Vitesse (0-1). De Klassieker tegen Feyenoord wordt het eerste thuisoptreden van de Amsterdammer onder de voormalige Oranje-international.

In het begin van het Eredivisieseizoen kenmerkten de wedstrijden van Ajax zich door veel doelpunten: in totaal dertig treffers in de eerste acht duels. De laatste weken valt de productie echter flink tegen, gezien de acht goals in de laatste zes competitiewedstrijden.

Opvallend Ajax heeft de laatste tijd moeite het net te vinden in competitiewedstrijden voor eigen publiek. In de laatste drie thuisduels kwamen de Amsterdammers tot slechts één treffer: tegen NEC (1-1, doelpunt van de inmiddels vertrokken Mido). In de twee thuiswedstrijden daarvóór – tegen ADO Den Haag en PSV – kwam Ajax niet tot scoren: respectievelijk 0-1 en 0-0.

Afwezigen El Hamdaoui (ziek), Emanuelson (enkel), Suarez (geschorst), Vermeer (achillespees), Lodeiro (voet), Özbiliz (scheen), Silva (schouder).

FEYENOORD

Klassering 13de plaats (20 punten uit 18 duels)
Vorm Feyenoord begint aan de Klassieker tegen Ajax in de wetenschap dat het in de Eredivisie al twaalf uitwedstrijden op rij niet meer gewonnen heeft. Sinds de 4-2 zege bij Roda JC op 7 maart van dit jaar speelden de Rotterdammers vijf keer gelijk en leden zeven nederlagen. Feyenoord is dit seizoen een van de vier ploegen die nog geen uitduel heeft gewonnen. Ook Heracles Almelo, Willem II en Excelsior wachten nog op de eerste driepunter buitenshuis.

Opvallend Feyenoords gebrek aan scorend vermogen etaleert zich dit seizoen vooral in uitwedstrijden. De formatie van trainer Mario Been maakte in negen duels buiten De Kuip pas zes doelpunten. Opvallend genoeg kwam geen enkele speler in de selectie van de Rotterdammers tot meer dan één treffer: de zes goals staan op naam van Luc Castaignos, Georgino Wijnaldum, Ron Vlaar, Luigi Bruins en Kelvin Leerdam. Eén goal betrof een eigen doelpunt van een tegenstander.

Afwezigen Fer (knie), Van Dijk (knie), Schaken (knie), Auassar (knie), Biseswar (knie), Fernández (knie), Tomasson (niet wedstrijdfit), Cissé (teen), Schenkeveld (knie).

.Onderlinge historie

Feyenoord verloor zijn laatste vier uitduels met de Amsterdamse aartsrivaal: 4-1, 3-0, 2-0 en 5-1. De Amsterdamse editie van De Klassieker daarvóór mondde wél uit in een zege: 1-2, door doelpunten van Salomon Kalou en Dirk Kuijt. Die zege is de enige overwinning van Feyenoord bij de laatste negen bezoekjes aan Amsterdam. De overige acht duels in die reeks resulteerden in vijf zeges voor Ajax en drie gelijke spelen.

De laatste vijf onderlinge duels in Amsterdam

Seizoen Wedstrijd Uitslag
2005/06 Ajax-Feyenoord 1-2
2006/07 Ajax-Feyenoord 4-1
2007/08 Ajax-Feyenoord 3-0
2008/09 Ajax-Feyenoord 2-0
2009/10 Ajax-Feyenoord 5-1

Bron: VI