Het was een bijzonder weekend, en dat was het. Misschien was het wel het weekend waarin AZ een voorschot nam op de titel. Hoewel dat volgens de meeste ‘deskundigen’ nog steeds niet waarschijnlijk is, maar ik kijk na vrijdagavond nergens meer van op. Ik begrijp nu een beetje hoe de voetballers van Wimbledon zich moeten hebben gevoeld toen ze in 1988 de FA Cup wonnen ten koste van het grote Liverpool. Alles is mogelijk in het leven. Niet alleen in de voetballerij.

Daarom moet een titel voor het team van Gertjan Verbeek ook niet als onmogelijk worden gezien. Hoewel hij niet de breedste en beste selectie van de eredivisie heeft, zijn fitheid en mentaliteit belangrijke sleutelwoorden. Bovendien heeft hij een elftal gesmeed dat je als een (h)echt team mag omschrijven. Daar schort het nog wel eens aan bij de andere titelfavorieten.

Zeker bij Ajax is weinig sprake van eenheid op dit moment. De onrust op het bestuurlijk vlak lijkt inmiddels ook overgeslagen op de selectie en de coach. Ik ben heel benieuwd welke veldslag er gisteravond weer heeft gewoed over een mogelijk te vormen bestuursraad. Zou daar nog zijn vermeld dat Steven ten Have en Marjan Olfers na urenlange gesprekken zelfs al rond waren met Marco van Basten (als technisch directeur) en Dennis Heijn (als operationeel directeur)? En dat Johan Cruijff vlak voor het bekendmaken van dit nieuws Van Basten liet weten geen vertrouwen te hebben in de raad van commisarissen (‘Snappen er niets van’) en daarom zijn eigen raad van advies wilde installeren? Terwijl hij Van Basten eerder nog had laten weten volledig achter hem te staan.

De fluwelen revolutie is intussen verworden tot een ordinair straatgevecht en het einde lijkt nog lang niet in zicht. Op de achtergrond spelen bovendien nog genoeg andere zaken.

Gistermiddag diende bij de rechtbank van Amsterdam de zaak tussen Ajax en Shota Arveladze, als uitloop van de FIOD-zaak aangaande betalingen aan de speler. Om duidelijkheid hierover te krijgen moet er wel een arbeidscontract op tafel komen, maar dat is er niet. ‘Al heeft Ajax wel gezocht op de plaatsen waar het zou kunnen liggen’, aldus de advocaat van Ajax. Ofwel, het papiertje is foetsie. Misschien ook wel, omdat het Ajax niet goed uitkomt dat dit contract boven water komt vanwege bepaalde pijnlijke afspraken? Zoals ook de formulieren met alle handtekeningen van de spelers (toch het kapitaal van de club) waarop zij bevestigen akkoord te gaan met de toenmalige beursgang van Ajax niet op de ‘normale’ plaats schijnen te liggen.

Toenmalig Ajax-directeur Maarten Oldenhof zou al deze handtekeningen hebben opgehaald om te voorkomen dat de spelers bij de overgang van vereniging naar NV transfervrij zouden zijn, maar de meeste spelers kunnen zich niet meer herinneren daarvoor getekend te hebben. Als dat daadwerkelijk het geval is, zou je kunnen zeggen dat de spelers misleid zijn. Met alle terugwerkende gevolgen van dien.

Feit is dat het bij Ajax allesbehalve rustig is. Op en naast het veld. Bij PSV is de stemming buiten het veld ook niet altijd optimaal. Al vindt Fred Rutten dat PSV nu veel meer spelers ‘met een vrolijke uitstraling’ heeft. Toch vallen de harde ingrepen van Tiny Sanders niet bij iedereen goed. Teammanager Pedro Salazar moet na jaren van trouwe dienst vertrekken en zelfs de beheerders van De Herdgang, de familie Van Kemenade (PSV-familie bij uitstek), zouden niet meer zo gelukkig zijn. Op het veld boekt PSV nog wel de nodige resultaten, zonder dat je daarbij kan zeggen dat PSV constant overtuigt.

Bij FC Twente is het de vraag hoe een aantal spelers de komende tijd omgaat met een reserverol. Zeker nu Nacer Chadli weer helemaal fit is. Wie weet kan AZ profiteren van foutjes bij de concurrentie en zelf de huidige knappe prestaties doortrekken. Persoonlijk zou ik dat erg leuk vinden. Voor AZ en voor Gertjan Verbeek. De underdog die wint. Dat voelt geweldig.

Door:  Wilfred Genee, AD.nl