Joël Veltman is dit seizoen een vaste waarde in het elftal van Erik ten Hag en geniet inmiddels zelfs de interesse van Juventus. Een jaar geleden zag de situatie van de 27-jarige verdediger er echter totaal anders uit en hoopte Fortuna Sittard nog op zijn komst.

Veltman liep aan het einde van het seizoen 2017/18 een zware knieblessure op, waardoor hij lange tijd uit de roulatie was. Toen hij in de tweede helft van vorig seizoen terugkeerde in het eerste elftal van Ajax, leek zijn kans op speeltijd klein. Fortuna Sittard bood zich aan om de rechtsback tijdelijk over te nemen. “Dat heeft Sjoerd Ars (technisch directeur van Fortuna, red.) verteld”, vertelt commentator Mark van Rijswijk in Voetbalpraat. “Vorig jaar januari moest Veltman minuten gaan maken en dat kon dus niet bij Jong Ajax. Fortuna wilde hem toen huren. Toen hebben ze hem aangeboden: hij kan bij ons komen, dan kan hij bij ons minuten gaan maken. Bij ons speelt hij uiteraard. Dat ging uiteindelijk niet door.”

Door blessures en schorsingen kwam Veltman vorig seizoen uiteindelijk nog tot 14 wedstrijden voor Ajax en dit seizoen heeft hij weer een basisplek weten af te dwingen en zich weer in het Nederlands Elftal wist te knokken. Terecht, meent Kees Kwakman. “Veltman bewijst dit seizoen dat hij redelijk stabiel is toch?”, aldus de analist, die denkt dat de Ajacied prima in de Serie A kan spelen. “In Italië is het natuurlijk wel wat meer op het verdedigen zelf gericht. Dat kan Veltman denk ik heel erg goed. Verdedigend is hij dit seizoen op nog bijna geen foutje te betrappen, op wat domme overtredingen na. Rugani en De Sciglio bij Juve, Chris Smalling bij AS Roma, dan kan Veltman daar toch ook gewoon spelen?”