Eén van de grootste talenten van de jeugdopleiding van RSC Anderlecht, Franco Antonucci is definitief akkoord met Ajax en zal een contract voor drie jaar gaan tekenen in Amsterdam. Dat weet Mike Verweij van De Telegraaf te melden.

Een transfer hing al langer in de lucht, Belgische media waren eerder lyrisch over het talent. Ajax kon begin mei echter nog geen zaken doen met de speler omdat hij nog geen 16 was. Vorige week was het talent jarig en Ajax bereikte al snel een akkoord.

De vader van Franco Antonucci liet al eerder weten dat zijn zoon zou vertrekken naar Ajax. “We wilden het beste voor Franco en in dit geval bleek dat Ajax te zijn”, aldus Antonucci senior destijds tegenover La Dernière Heure. “Anderlecht zit, ondanks zijn pogingen, niet op hetzelfde niveau. Bij Ajax kan Franco bijvoorbeeld op het trainingscomplex studeren. En met een speciaal aangepast programma voor voetballers. Samen met Barcelona heeft Ajax de beste jeugdopleiding van Europa.”

Sven Claes, journalist bij de Belgische krant Het Laatste Nieuws, weet wat de kwaliteiten van Antonucci zijn: “Hij wordt al jaren gezien gezien als een groot talent. Het is een aanvallende middenvelder (een nummer tien) met een technische bagage”, vertelt Claes over de rechtsbenige Belg.

Bij Anderlecht was men al voor langere tijd overtuigd van de kwaliteiten van Antonucci: “Zijn vader reed al jaren rond met een Mercedes van Anderlecht”, vervolgt Claes. “Ajax is heel ver voor hem gegaan.” Volgens Dimitri Eeckhaut, collega van Claes bij Het Laatste Nieuws, krijgt Ajax de jeugdinternational niet voor niets. Een zogenoemde ‘sterkmaking’ (Vlaams voor een clausule waarbij Ajax belooft om hem in te lijven) is door Ajax afgekocht om actie te kunnen ondernemen.

Het talent van Franco Antonucci staat buiten kijf, maar hij heeft volgens de journalisten nog een lange weg te gaan. Claes: “Op mentaal en fysiek vlak moet hij nog stappen zetten. Ajax heeft hem dan ook een persoonlijk programma aangeboden, zodat hij daaraan kan werken.”

Ook Eeckhaut heeft nog wel wat twijfels: “Antonucci maakte dit jaar niet de verwachte progressie waar. Hij heeft de beste voetjes onder de Belgische jeugdspelers, maar er zit weinig rendement in. Hij is top als de ploeg in zijn dienst speelt. In dat geval hoeft hij weinig defensief werk te doen en kan hij zich uitleven op het veld.” Ajax nieuws Ajax1.nl Franco Antonucci