In de Telegraaf gaat Frank de Boer in op zijn eerste kalenderjaar als hoofdtrainer van Ajax. Het was een bewogen jaar voor de Amsterdamse club en daar moest De Boer maar even mee ‘dealen’ in zijn debuutjaar als trainer. Het werd de coach in ieder geval niet makkelijk gemaakt. 

“Veel gekker kan het allemaal niet, hè? M’n eerste wedstrijd tegen AC Milan, het wegvallen van Luis Suarez, Urby Emanuelson en El Hamdaoui, de bestuurscrisis, bekerfinale, de landstitel, die vervreemde nederlaag bij FC Utrecht (6-4) en het avontuur in de Champions League met het onbevredigende einde.”

Het kon allemaal wel gekker met de gestaakte bekerwedstrijd omdat iemand de keeper van AZ aanviel. „Ongelofelijk. De voetballerij blijft je verrassen. Toch laat ik het nu los voor een paar dagen. We gaan met het gezin even uitblazen op Curaçao om zo de accu op te laden voor de jacht op titelprolongatie.”

Met de nederlaag tegen FC Utrecht en het verbannen van Mounir El Hamdaoui komen er twee kwesties te spraken die volgens de Boer toch wel als dieptepunten aan te merken zijn. “Hoogtepunten en dieptepunten in 2011?”, vraagt Ajax-trainer Frank de Boer. “Ik denk in mooie en moeilijke momenten. Moeilijk vond ik die 6-4 bij FC Utrecht. Ik had niet verwacht dat ons zoiets nog kon overkomen.”

Het gaat De Boer te ver om de verbanning van El Hamdaoui een dieptepunt te noemen, echt moeilijk was het ook niet. “Nee, de verwijdering van El Hamdaoui was niet moeilijk”, stelt De Boer. “Wel lastig. Maar uiteindelijk gewoon een zakelijke beslissing, die ik als hoofdtrainer moest nemen. Persoonlijk trof het me niet.”

Ondanks een negatief einde van het seizoen, met een teleurstellende vierde plaats in de competitie en de uitschakeling in de Champions League, kijkt De Boer met overtuiging naar de tweede seizoenshelft. Hij wil voor het kampioenschap gaan en de Europa League winnen. “In de competitie doen we goed mee. Als we na de winterstop iedereen aan boord hebben, zie ik niet in waarom we geen kampioen kunnen worden. Ja, het klopt dat Manchester United de tegenstander is in de Europa Leauge. Die zullen we dus uit moeten schakelen. Niets is onmogelijk in de voetballerij. Dat is een wijze les uit 2011.”